BIH

OSCE: Očekujemo da pravosudne institucije rade sa nama kako bi potvrdile svoju opredjeljenost za vladavinu prava u BiH

Nakon što im Tužilaštvo BiH nije odobrilo uvid u krivične spise

Dž.Č./Am. K.

3.9.2015

Nakon što je Amir Zukić, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH i generalni sekretar SDA, kazao da zahtjev OSCE-a pravosudnim institucijama BiH da izvrše neometan uvid u krivične spise predstavlja ozbiljno kršenje mandata OSCE-a u BiH, za "Avazov“ portal iz ove institucije su kazali:

- OSCE Misija u Bosni i Hercegovini, u okviru svog mandata, već 20 godina uspješno sarađuje sa svim pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini. Misija OSCE-a cijeni povjerljivost, tajnost i nepristrasnost postupaka kao najvažnije postulate efikasnog pravosudnog sistema. U tom smislu i očekujemo da pravosudne institucije rade sa nama kako bi potvrdile svoju opredjeljenost za vladavinu prava u BiH.  Još 2006. godine Visoko sudsko i tužilačko vijeće je donijelo mišljenje kojim potvrđuje pun i neograničen pristup svoj dokumentaciji potrebnoj da Misija ispuni svoj mandat, a isto je učinilo i danas. Visoko sudsko i tužilačko vijeće je pružilo sutkinji Joanni Korner, koja će, pod pokroviteljstvom OSCE-a izvršiti ovu analizu, punu podršku u obavljanju zadatka. Sud BiH je iskazao istu podršku, navodi se u odgovoru OSCE-a.

Podsjećamo, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je danas također zaključilo da je zahtjev OSCE-a za pristup spisima predmeta ratnih zločina Tužilaštva BiH, radi vršenja nezavisne analize, u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom Bosne i Hercegovine, kao i sa mišljenjem Visokog sudskog i tužilačkog vijeća od 14. novembra 2006. godine.

- Vijeće je jednoglasno usvojilo i zaključak da Tužilaštvo BiH treba da postupi u skladu sa njegovim mišljenjem i OSCE-u stavi spise na uvid. U ranijem dopisu Kolegijuma tužilaca navedeno je da se pristup spisima po zahtjevu OSCE-a ne odobrava, pozivajući se na nezavisnost pravosuđa i posljedice na dalji rad ove institucije u predmetima ratnih zločina, navedeno je u saopćenju ove institucije.

Iz Tužilaštva BiH su, pak, na naš upit kazali da današnju odluku VSTV BiH još nisu dobili.

- Kada dobijemo odluku, kolegij Tužilaštvo BiH zauzet će stav prema dostavljenoj odluci, kazali su u Tužilaštvu BiH.