BIH

Jusufranić kupovinom četiri autopraonice oštetio "Gras"

U Kantonalnom sudu u Sarajevu održano ročište za određivanje pritvora

E. T./Am. K.

3.9.2015

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročište za određivanje jednomjesečnog pritvora Ibrahimu Jusufraniću i Branislavu Petroviću, uhapšenim 1. septembra u predmetu „Gras“, koji se sumnjiče za zloupotrebu položaja i ovlasti, a čime su, prema navodima postupajućeg tužioca kantonalnog tužilaštva, Senada Osmića, nanijeli finansijsku štetu preduzeću gradskog saobraćaja.

Avansno plaćanje dobavljaču

Odluka o određivanju pritvora danas nije saopćena i očekuje se da će sutra u jutarnjim satima biti poznato da li je prihvaćen prijedlog Tužilaštva KS i pritvor im određen ili su, pak, pušteni na slobodu.

Prilikom iznošenja prijedloga za određivanje pritvora osumnjičenim, tužilac Osmić, naveo je iskaze nekoliko svjedoka uzetih tokom istrage, te naveo da su Jusufranić i Petrović, sklapali ugovore štetne po ovo preduzeće, odnosno da je Jusufranć ne poduzimanjem nikakvih radnji, a koje je kao generalni direktor preduzeća morao poduzeti, izvršio nekoliko krivičnih djela.

Prema navodima tužilaštva, Jusufranić je nabavio četiri autopraonice u ime preduzeća "Gras“, a izvještaj radne grupe o opravdanosti nabavke autopraonica nikada nije dostavio Upravnom odboru.

Svjedoci su, kako navodi Tužilaštvo, kazali da nije bilo studije izvodivosti, ni opravdanja za izvođenje radova i postavljanje autopraonica, te da se nije znalo koliko novca je za njih potrebno. Tužilaštvo je sudu priložilo dokaze da su sve autopraonice avansno plaćene dobavljaču, a prema tvrdnjama svjedoka, prije nabavke nisu obezbijeđeni uslovi instaliranje autopraonica niti su izvršene provjere nadležnih organa.

Ovom kupovinom "Gras" je oštećen za 882.825 eura, dok je firma ostvarila korist od 877.606 eura.

Plaćena i ležarina

Zanimljivo je da pomenute autopraonice nikada nisu iskorištene te je za njih još i plaćana ležarina u iznosu od 104.000 KM dok su za pripremu objekta za postavljanje autopraonice morala biti uplaćena i dodatna sredstva od 240.000 KM.

Kada je u pitanju Branislav Petrović, koji je inače i šura Jusufraniću, on je zajedno sa Abdulahom Grđom, koji je, kako se ustanovilo sada i svjedok pokajnik, otvorio firmu koja je trebala biti sestrinska firma jedne kompanije iz Njemačke a koja se bavila isključivo marketingom.

Tako je ova kompanije, koju su Grđa i Petrović osnovali, radila isključilo sa GRAS-om koji joj je po izuzetno povoljnim uvjetima prodavao oglasni prostor.

Grđa je ispričao kako su svi poslovi išli preko Petrovića, a kada ga je ovaj pitao kako je to moguće da on u ime „Grasa-a“ potpisuje ugovore, ovjerava fakture, određuje cijene, on je kazao kako je ovlašten za sve te radnje.

S druge strane, Asim Crnalić, pravni zastupnik Jusufranića i Petrovića, osvrnuo se na navode tužioca te naglasio da su dokazi vrlo, kako je kazao, labavi. 

- Autopraonice koje tužilac navodi kao dokaz protiv Jusufranića, da su nabavljene njegovom greškom nisu tačne. Kao prvo, ko kaže da direktor mora uraditi elaborat o ekonomskoj opravdanosti? Kao drugo, tužilaštvo nema dokaze da je moj branjenik naredio da se te autopraonice kupe, niti je on potpisao te dokumente. To je učinio Izo Kukan, koji je jedan od ključnih svjedoka Tužilaštva, a koji je u to vrijeme obnašao funkciju šefa tehničkog odjela – naveo je Crnalić.

Također, saopćio je Sudu, da Petrović nije u dobrom zdravstvenom stanju te da bi mu pritvorski uvjeti pogoršali zdravstveno stanje.

- Ni Jusufranić nije dobro, on ima glaukom – rekao je advokat Crnalić te uložio medicinske nalaze za Petrovića dok će za Jusufranića uložiti naknadno.