KULTURA

BROJNI SADRŽAJI Počinje 66. pozorišna sezona Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Na programu tri projekta

D. Pa.

3.9.2015

Tri nova projekta otvorit će novu 66. pozorišnu i koncertnu sezonu u Bosanskom narodnom pozorištu, a riječ je o ansambl predstavi "Gospođa ministarka", predstavi za bebe "Žuti maslačak" i velikim koprodukcijskim projektom koji je rezultat saradnje sa "Sarajevskim ratnim teatrom SARTR" i Jugoslavenskim dramskim pozorištem iz Beograda sa kojima se rade dvije duodrame u formi diptiha.

U subotu 26. septembra velikim koncertom "Darko Rundek trija" bit će otvorena i koncertna sezona, u okviru kojeg će biti upriličena promocija novog albuma "Mostovi" dok će u oktobru biti realizovani koncerti brojnih renomiranih muzičara iz BiH i regije.

- Zahvaljujući našim pokroviteljima, sponzorima i finansijerima, te zalaganjem naših uposlenika, umjetnika i saradnika, kao i sistemskim razvijanjem partnerstva sa teatrima i umjetnicima iz BiH i regiona, uspijevamo održati visoke estetske i umjetničke standarde koje smo postavili, najozbiljniji obim produkcije u zemlji, kojom našoj publici pružamo raznovrsne teatarske, ali i druge umjetničke sadržaje. Sezona će biti izuzetno teška za sve umjetnike, ali očekujemo da ćemo je uspješno realizirati - kazao je Hazim Begagić, direktor BNP Zenica.

Da nastavljaju sa učešćima na festivala govori podatak da već u septembru, sa predstavom "Balkanski rekvijem", učestvuju na 49. "BITEF festivalu" koji se održava u Beogradu.

Dječija, omladinska i lutkarska scena BNP-a ovogodišnju sezonu počinje predstavom "Žuti maslačak", namijenjenoj uzrastu od 6 do 36 mjeseci, a ove godine slave svoj 65. rođendan.