BIH

Podrška Evropske komisije otvaranju Zemaljskog muzeja BiH

Ministar Adil Osmanović razgovarao sa predstavnicima Evropske komisije u BiH

Redakcija

3.9.2015

Šef kabineta evropskog komesara za susjedsku politiku i proširenje Johanesa Hana  Mihael Karničnig informisao je ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića da institucija koju predstavlja podržava aktivnosti koje vodi Ministarstvo civilnih poslova kako bi Zemaljski Muzej BiH ponovo bio otvoren. Najavio je da će sa kolegama iz zemalja Evropske unije razgovarati o mogućnostima dalje pomoći kako bi sedam institucija kulture od značaja za BiH trajno rješilo probleme u kojima se nalaze.

Ministar Adil Osmanović rekao je da Muzej ima dugovanja od oko tri miliona maraka.

“Proteklih tri mjeseca uložili smo veliki napor kako bi obezbjedili nedostajuća sredstva za rad Muzeja, te mogu da najavim da će sredinom septembra biti potpisan memorandum kojim ćemo i  formalno izraziti podršku ovoj instituciji,kao i drugim institucijama kulture od značaj aza BiH, kako bi Zemaljski muzej do 15.septembra ponovo bio otvoren za posjetioce”, rekao je ministar Osmanović.

Ministar je apelovao na sve nivoe vlasti da finansijski podrže rad najznačajnije institucije kulture u BiH. Izrazio je očekivanje da će uskoro biti završena i procedura imenovanja novog upravnog odbora i menadžmenta te institucije.

Predstavnici Evropske komisije u BiH izrazili su zadovoljstvo aktivnostima koje se vode u oblasti deminiranja. Podržali su donošenje novog zakona koji reguliše tu oblast i reviziju Strategije deminiranja te iskazali očekivanje da će predstojeća donatorska konferencija, koja bi trebalo da bude održana 23.septembra, dati dodatni doprinos nastavku deminiranja u Bosni i Hercegovini, saoćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.