BIH

Vlada RS-a protiv djelovanja institucija na nivou BiH

U oblasti saobraćaja

Fena

3.9.2015

Vlada Republike Srpske smatra da je neprihvatljivo djelovanje institucija na nivou Bosne i Hercegovine u oblasti saobraćajne infrastrukture, budući da se, kako tvrde, odvija bez adekvatne participacije nadležnih institucija RS-a i u suprotnosti s ustavnom distribucijom nadležnosti u BiH. 

Od institucija na nivou BiH entitetska vlada traži da sve aktivnosti iz procesa evropskih integracija i međunarodne saradnje, a u vezi sa saobraćajnom infrastrukturom provodi uz potpunu i pravovremenu uključenost nadležnih institucija RS-a. 

Vlada RS-a je danas na sjednici u Banjoj Luci zadužila Ministarstvo saobraćaja i veza RS-a da koordiniše učešće resornih institucija i javnih preduzeća u programima i fondovima Evropske unije i drugih donatora, i da sve aktivnosti provodi u saradnji s Ministarstvom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, a u skladu s Odlukom o ostvarivanju koordinacije republičkih organa uprave u provođenju aktivnosti u oblasti evropskih integracija i međunarodne saradnje Vlade RS-a. 

Također, zadužila je i Ministarstvo ekonomskih odnosa i regionalne saradnje RS-a da o ovom zaključku upozna Kabinet predsjedavajućeg Vijeća ministara, Kabinet ministra komunikacija i transporta BiH i kabinete ministara iz Republike Srpske u Vijeću ministara. 

Ovi zaključci su usvojeni nakon što je Vlada RS-a razmatrala Informaciju o aktivnostima koje se preduzimaju na nivou BiH u vezi sa saobraćajnom infrastrukturom. 

O ovome su na pres-konferenciji u Banjoj Luci govorili i ministri u entitetskoj vladi Petar Đokić i Neđo Trninić ponovo navodeći žalbe na rad srpskih predstavnika u institucijama BiH. 

Iako tvrde da ih oni redovno obavještavaju o raznim problemima i pitanjima koje bi oni trebali pokrenuti na državnom nivou, a u interesu su RS-a, Trninić se nije mogao da sjeti kada je uputio zadnju takvu informaciju srpskim predstavnicima u Vijeću ministara BiH.