NOGOMET

FK Sarajevo za godinu dana platilo dva miliona maraka poreza

Šampioni izvršili uplatu posljednje rate duga prema PU Federacije BiH

Redakcija

3.9.2015

Početkom mjeseca septembra tekuće godine, Fudbalski klub Sarajevo je izvršio uplatu posljednje rate duga prema Poreskoj Upravi Federacije Bosne i Hercegovine, u skladu sa sporazumom nastalim na osnovu Zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima ("Službene novine Federacije BiH" br. 37/14), te je Fudbalski klub Sarajevo, za godinu dana, vratio približno 2.000.000 KM u federalni budžet i realizacijom sporazuma Klub će biti oslobođen kamata i pripadajućeg dijela glavnice.

- Kao Predsjednik Fudbalskog kluba Sarajevo zaista sam ponosan na ovo poslovno dostignuće našeg Kluba. U procesu saniranja Kluba, potpisali smo reprograme kako sa manjim, tako i sa većim povjeriocima, a svakako da je Poreska Uprava bila najveći povjerioc. Kao sportisti, poslovni ljudi i patriote, trebamo se ponositi činjenicom da je Fudbalski klub Sarajevo vratio u budžet približno 2.000.000KM, te da zahvaljujući tome uspješno privodimo kraju proces saniranja Kluba. U toku današnjeg dana, obratili smo se PU FBiH sa zahtjevom da putem upravnog postupka donosu rješenje u skladu sa sporazumom o oslobađanju dugova po dijelu kamate i dijela glavnice i moram istaći da sam zaista sretan i ponosan na ovo što smo postigli. Fudbalski klub Sarajevo je izvršavanjem obaveze plaćanja poreza pokazao svoju ogromnu angažiranost na polju društvene odgovornosti, te smo maksimalno ispoštovali socijalnu komponentu, obzirom da smo omogućili uslove za penziju osobama koje nisu imale uplaćene doprinose. Zaista, društvenu odgovornost smo podigli na jedan veliki nivo i moram reći da otpisivanje poreskog duga doživljavamo kao osvajanje naslova Prvaka Bosne i Hercegovine, kazao je Predsjednik Fudbalskog kluba Sarajevo, Edis Kusturica.

Osnovni cilj postupka saniranja Fudbalskog kluba Sarajevo, realizacijom projekta Statuta kluba u 2013. godini, uvođenjem investicija u Klub, te prihoda koje Klub ostvaruje jeste oslobađanje Fudbalskog kluba Sarajevo od dugova, pritisaka i ucjena, a najveći dio sredstava upravo je usmjeren na vraćanje dugova, te na infrastrukturalne projekte, zahvaljujući čemu će Klub stabilno funkcionisati i poslovati u godinama koje dolaze. Vrijedi istaći, da je Fudbalski klub Sarajevo, u protekle dvije godine, u toku procesa stabilizacije Kluba osvojio Kup Bosne i Hercegovine, naslov Prvaka države, te igrao Play Off Evropske lige.