VIJESTI

FOTOGRAFIJA DIGLA SVIJET NA NOGE Tuga oca utopljenih dječaka, Evropa zanijemila od stida

Tužno i tragično završeni životi

(Mi. K.)

3.9.2015

Slika beživotnog tijela malog Sirijca, koje je more izbacilo na obali Turske, učinila je da cio svijet zanijemi. Tužno i tragično završio se život trogodišnjeg Ajlana Kurdija, kao i njegovog dvije godine starijeg brata Galipa. Dječaci su se udavili zajedno sa svojom majkom Rehan. Abdulah Kurdi, otac i muž, ostao je sam i skrhkan bolom.

Porodica Kurdi nalazila se na pretrpanom krijumčarskom brodu koji se prevrnuo na putu ka grčkom ostrvu Kos, u međunarodnim vodama Grčke i Turske.

Fotografija malog Ajlana, čije nepomično tijelo koje je voda izbacila na obalu Bodruma, turski policajac nosi u rukama prikazuje svu patnju izbjeglica sa Bliskog istoka, ali i nemar većeg dijela Evrope.

djeca

Ajlan i Galip, u periodu kada je njihovo detinjstvo bilo bezbrižno

Fotografije se se proširile munjevitom brzinom na društvenim mrežama uz oznaku na Tviteru #KiyihaVuranInsanlik - na turskom u slobodnom prevodu "posrnula ljudskost". 

- Moje žene i moja dva dječačića više nema. Ja...ne znam gdje ću i šta ću. Žalim što se nisam utopio sa njima - jedva je izgovorio Abdulah britanskim reporterima.

Porodica Kurdi pobjegla je iz Kobanea od užasa koje su činili pripadnici Islamske države. Nada za boljim i prije svega mirnijim životom vodila ih je u samo jednom pravcu - ka Evropi.

Ajlan i Galip, koje su roditelji u posljednjem trenutku izvukli iz porodične kuće i ukrcali na krijumčarski brod, bili su samo u tankim majicama. Ponijeli su jedino ono što su imali na sebi.

Kada se brod prevrnuo tokom noći, bez prsluka, dječaci nisu imali nikakve šanse da prežive.

djeca-1

Bez šansi da prežive

Na čamcu koji se prevrnuo bilo je 17 osoba, od čega se, uz dvojicu mališana i njihovu majku, utopilo još 10 osoba.

Njihov otac Abdulah ima sestru u Vankuveru, u Kanadi. Ona je pokušala da ih dovede kod sebe, ali joj kanadske vlasti nisu dozvolile. Stoga je za porodicu Kurdi postojao samo jedan izbor - da se obrate krijumčarima i probaju da se domognu Evrope.

Jedan od putnika, Omer Mošin, kaže da su platili 2.050 evra po osobi, te da se na 12 malih čamaca nalazilo 175 osoba.

djeca-3

Pokušali da se spasu od užasa

- Na brod je maksimalno moglo da stane 10 osoba. Nas je bilo po 15. Moj brat Bakir se udavio - rekao je Omer.

Nažalost, nijedan od 12 čamaca nije uspio da dođe do obale.

Ajlan, Galip i ostale žrtve sa čamaca smrti poveća su crni bilans izbjeglica koje su se udavile na više od 2.500, i to samo u 2015. godini.