GLOBUS

Tusk: Balkan je novi put za krijumčare ljudi

Predsjednik Evropskog savjeta tvrdi

(A. Vr.)

3.9.2015

 

EU mora u sklopu procesa proširenja zemljama Balkana da obezbjedi opremu i infrastrukturu tako da te zemlje budu u stanju da se izbore s navalom migranata, rekao je u Briselu predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, javljaju agencije.

"Upravo sam se vratio s Balkana koji je postao novi put za krijumčare ljudi”, rekao je Tusk u govoru ambasadorima, šefovima misija EU u svijetu, i naglasio da se zato "mora ubrzati i osnažiti onaj dio procesa prijema novih članica, koji je vezan za imigraciju i odobravanje azila".

"Cilj je", podvukao je Tusk, "da zemlje u tom procesu dobiju bolju infrastrukturu za hvatanje u koštac s izazovima migracije”.

Predsjednik Evropskog savjeta je naveo da je s tim u vezi "jasna potreba da se ponovo udahne život odnosima s Turskom, tako da ponovo postanemo prijatelji i partneri od obostranog povjerenja o tom i drugim pitanjima”.

Po njegovim riječima, EU je suočena s najtežim problemom priliva stotina hiljada imigranata, što je dovelo do nesuglasica između istočnih i zapadnih članica Unije, uz poteze kao što je "sporni mađarski zid na granici", pa je sad od hitne važnosti da se utvrdi zajednička politika i mjere Unije kao bi se zaustavio talas lica koja hrle u Evropu.

O tome će od sutra razgovarati ministri inostranih, unutrašnjih poslova i pravosuđa EU, dodao je on, naglasivši da je za to zajednička politika presudna isto kao i saradnja sa susjednim zemljama.

Francuska, Italija i Njemačka su u zajedničkom dokumentu zatražile da se na ministarskim zasjedanjima preispitaju i utvrde nove odredbe "jasno prevaziđene manjkave politike odobravanje azila", kao i "poštena" preraspodjela izbjeglica koje su već pristigle u Uniju.

To mora biti dio "snažnog odgovora" EU na krizu s migrantima, podvukli su Pariz, Rim i Berlin, a Tusk je ambasadorima EU rekao da su glavna žarišta seobe naroda i navale izbjeglica u Evropu ratovi i sukobi u Siriji, Iraku i Avganistanu, kao i socijalna bijeda.

Predsjednik Evropskog savjeta je, međutim, ukazao da su to "i pretnje dosad neviđenih razmjera, kao što je narastanje terorističke tzv. Islamske države Iraka i Sirije, koja je uz granicu s Turskom zauzela teritoriju veličine Velike Britanije".

"O tome temeljito moraju da razmisle zapadne demokratije, kao i šira međunarodna zajednica", rekao je Tusk i naglasio da će na predstojećem zasjedanju Generalne skupštine UN izneti stav EU o nužnosti da se izbjeglicama pruži daleko bolja međunarodna pomoć.

Tusk je takođe ukazao na to da je "situacija u Libiji i dalje krajnje ozbiljna", rekao da se nada da će tamo moći da se formira jedinstvenija vlast i predočio da je od ključne važnosti da počne da djeluje sad potpuno spremna vojna misija EU u Sredozemlju, čiji je glavni zadatak da osujeti krijumčarenje migranata, uključujući uništavanje švercerskih brodova na obalama Libije.

Tusk je u šefovima misija EU u svetu takođe rekao da je "snaga veze Evropske unije i Amerike apsolutno bitna za evropsku budućnost", a da je ukrajinska kriza test za politiku susedstva Unije.