CRNA HRONIKA

UIO Oduzet duhan u vrijednosti većoj od 24.000 KM

U saradnji s policijskim službenicima MUP-a ZDK

Fena

3.9.2015

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u saradnji s policijskim službenicima MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, su na području općine Olovo privremeno oduzeli 200 kg duhana tržišne vrijednosti 24.000 KM.

Iz UIO BiH pojašnjavaju da je redovnoj kontroli saobraćaja u putničkom motornom vozilu u kojem su se nalazile dvije osobe otkrivena veća količina duhana, koji nije bio na zakonski propisan način obilježen akciznim markicama.

Akcija je urađena zajedničkim snagama ovlaštenih službenih osoba UIO iz regionalnog centra Tuzla i policijskih službenika MUP-a Zeničko-dobojskog Kantona, policijske stanice Olovo.

Zbog sumnje da postoji dovoljno elemenata počinjenja krivičnog djela "nedozvoljen promet akciznih proizvoda", službenici Tima za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja, o istom su obavijestili dežurnog tužioca Tužilaštva BiH i Sudiju za prethodni postupak Suda BiH, na osnovu čijeg su usmene naredbe, a za potrebe pribavljanja dokaza, izvršili pretres putničkog motornog vozila u kojem se nalazila predmetna roba.

Nakon izvršenog pretresa vozila, pronađena je veća količina duhanskih proizvoda, sitno rezani duhan za pušenje, u količini od 200 kg, procijenjene tržne vrijednosti u iznosu od 24.000 KM.

S obzirom na vrijednost robe, te potvrđenu sumnju u počinjenje navedenog krivičnog djela od osoba koje su ga prevozile, privremeno je oduzeta ova roba, dok će protiv osoba kod kojih je nađen duhan, u narednom periodu nadležnom Tužilaštvu BiH biti podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu.

Također, u zajedničkoj akciji ovlaštenih službenih osoba UIO iz regionalnog centra Tuzla i policijskih službenika MUP-a RS, CJB Doboj, PS Šamac oduzeto je 22 kg rezanog duhana.

Duhan je oduzet zbog sumnje u nedozvoljen promet akciznih proizvoda učinjenog od jedne osbe kod kojeg je prilikom redovne kontrole saobraćaja, nakon zaustavljanja na području općine Šamac, u mjestu Obudovac, utvrđeno da u putničkom motornom vozilu prevozi sitno rezani duhan za pušenje u količini od 22 kg, procijenjene tržne vrijednosti u iznosu od 2.640 KM, koji nije obilježen akciznim markicama.

U skladu s datim instrukcijama dežurnog tužioca Tužilaštva BiH, koji je obaviješten o predmetnoj stvari, predmetna roba je privremeno oduzeta, a protiv učinioca ove nezakonitosti će biti pokrenut prekršajni postupak pred nadležnim sudom.