REGION

SKANDAL NA RTV SLOVENIJA Ne može voditi dnevnik jer je Hrvatica iz Bosne

Janša želi ukloniti Jelenu Aščić sa ekrana

Redakcija

3.9.2015

Radiotelevizija Slovenija našla se na udaru optužbi za širenje nacionalizma, rasizma i šovinizma nakon članka u slovenskom tjedniku Mladina kojeg je potpisao Greg Repovž, prenosi jutarnji.hr..

Naime, u Rrepovževom uredničkom komentaru koji je obradio tematiku uticaja politike na RTV Slovenija, Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše uspoređena je s hrvatskim HDZ-om.

Također, Repovž tvrdi da Programsko vijeće slovenske televizije, u kojem je velik broj osoba bliskih SDS-u, s položaja voditeljice središnjeg dnevnika planira maknuti Jelenu Aščić jer je Hrvatica iz Bosne. U članku se navodi kako pojedini članovi Vijeća smatraju da Aščić ne bi trebala voditi Dnevnik na dane nacionalnih i vjerskih praznika zbog svog porijekla.

Aščić iz sebe ima vrlo produktivnu i uspješnu karijeru, a zemlju je potresla dokumentarcem o bosanskim građevinskim radnicima koji u Sloveniji žive u ropskim uvjetima. Njen je rad doveo do kriminalističke istrage koja je potom završila brojnim hapšenjima.

Iako će tek biti objavljeno hoće li Aščić nastaviti voditi Dnevnik, njezino micanje podržava i direktorica RTV-a Ljerka Bizilj, smatrana bliskom suradnicom bivšeg slovenskog premijera Janše i njegovog SDS-u.

Aščić nije jedina žrtva čistke nove politike RTV-a. Helena Milinković, u javnosti poznata kao novinarka 'bez dlake na jeziku' koja se ne boji otvarati neugodne teme i suprotstavljati se političkim moćnicima, ostala je bez svoje emisije 'Globus' bez ikakvog jasnog objašnjenja.