BIH

Vlada FBiH usvojila informaciju o stanju u B&H Airlinesu

Sjednica u Mostaru

Fena

3.9.2015

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru utvrdila i Parlamentu FBiH po skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proračunima u FBiH. 
 
 Jedan od razloga za izmjene i dopune ovog zakona je usuglašavanje njegovih kaznenih odredaba sa Zakonom o prekršajima, koji je stupio na snagu 2014. godine, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

 Danas je Vlada dala prethodnu suglasnost za alokaciju 8.400.000 KM proračunskih sredstava koja će biti deponirana na račun Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo. 

 Razmatrano je i usvojeno Konsolidirano izvješće o izvršenju proračuna FBiH, županija, općina i izvanproračunskih fondova za razdoblje siječanj - lipanj 2015. godine u kojem se kaže da su u ovih šest mjeseci 2015. godine sve razine vlasti u Federaciji BiH ostvarile ukupan pozitivan financijski rezultat od 27,1 milijuna konvertibilnih maraka, u odnosu na prošlogodišnjih 8,5 milijuna KM. 

 Vlada Federacije BiH je današnjom odlukom dala suglasnost na Sporazum o zajedničkoj suradnji na provođenju aktivnosti reforme i financijske konsolidacije suatava mirovinskog i invalidskog osiguranja, u tekstu koji je usaglašen tijekom pregovora vođenih 28. srpnja 2015. godine, s predstavnicima Saveza udruga penzionera/umirovljenika u Federaciji BiH te za potpisivanje Sporazuma ovlastila premijera FBiH Fadila Novalića. 

 Na današnjoj sjednici su usvojene informacije o stanju u JP B&H Airlines, o stanju sigurnosti u željezničkom prometu u FBiH za 2014. godinu, te o registriranim predstavništvima stranih osoba u Federaciji BiH sa stanjem 19.1.2015. godine. 

 Vlada FBiH je na sjednici donijala više odluka i rješenja iz oblasti kadrovske politike, stoji u priopćenju. 

FEDERALNA VLADA UTVRDILA PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRORAČUNIMA U FBIH

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru utvrdila je i Parlamentu FBiH po skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proračunima u FBiH, priopćeno je iz iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

 Jedan od razloga za izmjene i dopune ovog zakona je usuglašavanje njegovih kaznenih odredaba sa Zakonom o prekršajima, koji je stupio na snagu 2014. godine. 

 Uz to, predložene izmjene i dopune propisuju obveze donošenja provedbenih akata koji se odnose na fiskalnu procjenu posljedica na proračun. 

 Također, međusobno su usuglašeni članci postojećeg zakona kojima se utvrđuje osnovica za tekuću pričuvu. 

 Propisana je i mogućnost izvršavanja pojedinih stvorenih obveza za vrijeme trajanja odluke o privremenom financiranju, obveza pokrića ukupno ostvarenog deficita i preciznije je utvrđena odredba članka 81. Zakona koja se odnosi na županijske proračunske inspektore, navodi se u priopćenju. 

VLADA FEDERACIJE BIH DALA SUGLASNOST ZA ALOKACIJU PRORAČUNSKIH SREDSTAVA

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru dala je prethodnu suglasnost za alokaciju 8.400.000 KM proračunskih sredstava, koja će biti deponirana na račun Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo. 

 Kako su priopćili iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Union banka d.d. Sarajevo su 15.4.2014. godine potpisali Ugovor o uspostavljanju Trajnog revolving fonda i Ugovor o komisionim poslovima, kojima je definiran početni iznos sredstava na računu ovog fonda. 

 Saldo na računu se mijenja zbog odliva novca prilikom dodjele kreditnih sredstava, povratom glavnice kredita od korisnika sredstava, kao i odobravanjem proračunskih sredstava resornom federalnom ministarstvu.

VLADA FBIH USVOJILA INFORMACIJU O STANJU B&H AIRLINESU

 Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru usvojila Informaciju o stanju u Javnom poduzeću B&H Airlines d.o.o. i pregovorima s predstavnicima Mitteldeutsche Tourismus Entwicklungsgesellschaft mbH. 

 Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija i Federalnom ministarstvu financija je naloženo da, u suradnji s Uredom premijera Vlade Federacije BiH, nastave pregovore s predstavnicima te kompanije u svrhu osnivanja zrakoplovne kompanije kojom bi bio riješen status zaposlenika B&H Airlinesa, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 B&H Airlines se nalazi u vrlo teškoj financijskoj situaciji koja traje već dugi niz godina. Revizorskim izvješćem za 2013. godinu zaključeno je da Društvo ne može izmiriti svoje dugoročne obveze iz stalnih sredstava i da bez značajne pomoći neće biti u stanju održati stalnost poslovanja. Reprezentativan primjer negativnog poslovanja se može ogledati u činjenici da je B&H Airlines od 2005.do 2014. godina generirao 99.197.507 KM gubitka, i to samo u 2013. godini 13.605.181 KM, a u 2014. još 12.740.986 KM. Na kraju 2014. godine akumulirani nepokriveni gubitak poduzeća iznosio je 39.773.272 KM i još se povećao u 2015. godini, dok istovremeno ukupni upisani kapital iznosi 18.773.272,70 KM. 

 U bilanci stanja na dan 31.12.2014. godine iskazan je gubitak iznad visine kapitala od 20.011.970 KM, te je evidentno da povjeritelji više ne mogu biti namireni iz kapitala poduzeća i da je potreban pažijivo planiran i izveden proces restrukturiranja u cilju osiguranja nastavka poslovanja.

VLADA FBIH USVOJILA KONSOLIDIRANI IZVJEŠTAJ O IZVRŠENJU PRORAČUNA

 Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru usvojila je Konsolidirano izvješće o izvršenju Proračuna FBiH, županija, općina i izvanproračunskih fondova za razdoblje siječanj-lipanj 2015. godine, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 Za šest mjeseci 2015. godine sve razine vlasti u Federaciji BiH ostvarile su ukupan pozitivan financijski rezultat od 27,1 milijuna konvertibilnih maraka, dok je u istom razdoblju protekle godine ostvarenje iznosilo 8,5 milijuna KM, stoji u izvješću.

 Ukupan financijski rezultat je zbir ukupnog suficita od 234 milijuna KM, neto povećanja financijske imovine od 5,3 milijuna KM i neto zaduživanja/otplate dugova od minus 212,3 milijuna KM. 

 Posmatrajući po razinama vlasti, ukupan financijski rezultat Proračuna Federacije BiH iznosi minus 21,2 milijuna KM, dok je pozitivan kod županija (76,4 milijuna KM) i općina (42,1 milijuna KM), a izvanproračunski fondovi Federacije BiH bilježe minus od 70,2 milijuna KM. 

 U prvom ovogodišnjem polugodištu ostvareni su ukupni prihodi od 3.371,2 milijuna KM, što je za 76,1 milijuna KM ili za 2,3 posto više u odnosu na isto razdoblje 2014. godine, a ostvarenje u odnosu na plan je 44,1 posto. 

 Prihodi od poreza iznose 2.975,1 milijuna KM i oni strukturi ukupnih prihoda sudjeluju sa 88,25 posto. 

 U odnosu na 2014. godinu, njihovo ostvarenje je veće za 139,4 milijuna KM ili 4,9 posto, a u odnosu na plan ostvareni su sa 48,2 posto. 

 Ukupni šestomjesečni rashodi iznose 3.094,8 milijuna KM, te su za 9,7 milijuna KM ili za 0,3 posto manji u odnosu na isto razdoblje protekle godine, a ostvarenje u odnosu na plan je 42,2 posto.

VLADA FBIH USVOJILA IZVJEŠTAJ O POSLOVANJU SEKTORA OSIGURANJA

Federalna vlada na današnjoj je sjednici u Mostaru usvojila Izvještaj o radu Agencije za nadzor osiguranja FBiH za 2014.godinu s Informacijom o poslovanju društava za osiguranje sa stanjem na dan 31.12.2014. godine. 

 U izvještajnom razdoblju je Agencija za nadzor, u skladu s regulatornom i nadzornom funkcijom, analizirala stanje, provodila planirane kontrole, izdavala naloge, te poduzimala mjere u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, u cilju daljnjeg stvaranja uvjeta za stabilno i transparetno funkcioniranje tržišta osiguranja, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 Pokazatelji ukazuju da nema značajnih promjena kada je u pitanju sudjelovanje sektora osiguranja u dijelu financijskog sektora koji čine osiguranje i banke. Taj udio, promatrano kroz bilancnu sumu iznosi 5,84 posto dok je u 2013. godini iznosio 5,57 posto. Udio u kapitalu iznosi 8,6 posto, a u 2013. godini iznosio je 8,85 posto. Sektor osiguranja je poslovao s dobiti oko 12,7 milijuna KM. I pored pozitivnog trenda rasta, tržište osiguranja je nedovoljno razvijeno, što je uvjetovano značajnim sudjelovanjem obveznog osiguranja, financijskom i ekonomskom situacijom, usporenim gospodarskim rastom, te nisom razinom životnog standarda stanovništva. 

 Na dan 31.12.2014.godine u FBiH je poslovalo trinaest društava za osiguranje, od čega pet obavlja isključivo poslove neživotnih osiguranja, sedam poslove neživotnih i životnih osiguranja (kompozitna društva) i jedno poslove reosiguranja. Od navedenih društava, jedanaest putem podružnica posluju u Republici Srpskoj, a sedam iz Republike Srpske putem podružnica/filijala u Federaciji BiH. Osnivanjem i poslovanjem podružnica u Republici Srpskoj i Federaciji BiH osigurava se funkcioniranje jedinstvenog tržišta osiguranja. 

 Sedam društava je u većinskom vlasništvu rezidenata, a u odnosu na prethodno izvještajno razdoblje nije došlo do promjene vlasničke strukture kapitala. 

 Ostvarena premija u 2014. godini iznosi 406,3 milijuna KM, od čega je 307 milijuna KM ostvareno u okviru poslova neživotnih osiguranja, a 99,2 milijuna KM u životnom osiguranju. U odnosu na prethodnu godinu, premija je povećana za 5,05 posto, što je prvenstveno rezultat povećanja premije životnog osiguranja. U strukturi premije povećanje u okviru životnog osiguranja iznosi 14,5 posto a 2,32 posto kod neživotnih osiguranja. U strukturi portfelja osiguranja i dalje dominira neživotno osiguranje sa 75,57 posto. 

 U cilju informiranja, Agencija za nadzor na službenoj web stranici redovno objavljuje podatke i upoznaje javnost o svim važnim pitanjima.