VIJESTI

Glavni grad u nedjelju domaćin najmasovnijeg biciklističkog događaja "Giro di Sarajevo"

Manifestacija će biti održana pod sloganom "Hoćemo staze - Svoje staze"

Fena

3.9.2015

Glavni grad Bosne i Hercegovine u nedjelju će osmi put zaredom biti domaćin najmasovnijeg biciklističkog događaja u državi, tradicionalne vožnje Giro di Sarajevo. 

Prema riječima projekt-mendažera Giro di Sarajevo Lorena Keserovića, manifestacija će biti održana pod sloganom "Hoćemo staze - Svoje staze" i pod motom "Za BAJKovito Sarajevo", koji simbolično ali i direktno govori da je ovaj događaj usmjeren ka samo jednom cilju - da Sarajevo postane biciklizmu prijateljski nastrojen grad. 

Kvalitetna infrastruktura

- Posljednjih godina bilježimo pozitivne promjene, što kroz infrastrukturne projekte, što u saobraćaju, i to nas raduje jer smo direktno uticali na te promjene. Također, to nam daje i više energije da još jače i bolje radimo ono čemu smo posvećeni, a to je ostvarenje našeg osnovnog cilja - osiguranja uslova da se svi sarajevski biciklisti više ne boje izaći na sarajevske ulice sa svojim dvotočkašima, a što se može omogućiti samo kroz kvalitetnu infrastrukturu - kazao je Keserović na pres-konferenciji.

Manifestacija počinje u nedjelju u 17 sati ispred Osnovne škole Skender Kulenović na Dobrinji. Rekreativna vožnja u kojoj može učestvovati svi stariji od 12 godina s ispravnim biciklom, vozit će se rutom od škole Skender Kulenović  do Bulevara Meše Selimovića, odakle nastavlja prema Vijećnici, te nazad prema Marijin-Dvoru i do krajnjeg cilja u Vilsonovom šetalištu. Najsretniji će na cilju dobiti prigodne poklone.

Buduća izgradnja

Udruženje Giro di Sarajevo, osim organizacije centralnog događaja koji nosi isto ime, tokom godine ima i niz aktivnosti koje su usmjerene ka promociji biciklizma, zdravog života, očuvanja životne sredine, sporta. Inicijator je i direktnih infrastrukturnih projekata koji donose boljitak zajednici. 

Ove godine Udruženje je predložilo idejno rješenje biciklističkog parkirališta u ulici Ćemaluša, nadomak pješačke zone u ulici Ferhadija. Općina Centar je prihvatila prijedlog i odlučila investirati u izgradnju parkirališta. Radovi na njegovoj izgradnji su u toku i očekuje se da će biti završeni za desetak dana. 

- lako je vrlo slično parkiralištima kod BBI centra i Katedrale, parkiralište u Ćemaluši će donijeti i nekoliko malih noviteta za koje se nadamo da će naći primjenu u budućoj izgradnji biciklističkih parkirališnih kapaciteta na drugim gradskim lokacijama - pojasnio je Damir Margeta, član Giro di Sarajevo i saradnik na infrastrukturnim projektima. 

Prema njegovim riječima, takozvani A-stalak koji će prvi put biti postavljen u Sarajevu, a vjerovatno i u BiH, doprinijet će većoj sigurnosti od krađe bicikla.