BIH

Francisko Parodi: MMF je spreman pomoći reforme u BiH

Rezidentni predstavnik međunarodne organizacije

Autor:B. TURKOVIĆ

3.9.2015

Međunarodni monetarni fond (MMF) spreman je podržati reformske procese u Bosni i Hercegovini i Misija će doći najesen na početak razgovora s vlastima, potvrdio je za "Dnevni avaz” Francisko Parodi (Francisco), novi rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, u prvom intervjuu za bh. medije. 

Tržište rada 

- Mi smo zadovoljni nedavno ostvarenim napretkom u provođenju reformi, posebno smo zadovoljni usvajanjem Zakona o radu u Federaciji BiH i, naravno, usvajanjem Reformske agende. Ako se ta agenda provede u potpunosti, sigurno će pomoći u poticanju rasta i kreiranju više radnih mjesta za građane Bosne i Hercegovine. Mi smo spremni podržati vlasti na ovom putu - kaže Parodi i potvrđuje informacije o razgovorima najesen koje je naš list već objavio. 

Ističe da je na osnovu dosadašnjih susreta sa bh. zvaničnicima impresioniran shvatanjem i razumijevanjem vlasti da su sveobuhvatne reforme neophodne kako bi bio poboljšan životni standard građana BiH. 

- Nadam se da ću u narednih nekoliko godina biti u prilici da pomognem vlastima u provođenju dobrih ekonomskih politika i sveobuhvatnih reformi – kaže Parodi.  

On konstatira da je stopa nezaposlenosti u BiH dosta visoka, a posebno zabrinjava visoka stopa dugotrajne nezaposlenosti i nezaposlenosti među mladima. Za smanjenje nezaposlenosti, kako navodi, bit će neophodno privući više investicija. 

- Da biste to ostvarili, važno je unaprijediti poslovno okruženje tako što ćete olakšati registraciju i početak poslovanja poslovnih subjekata, ali isto tako što ćete poboljšati funkcioniranje tržišta rada. Svakako da pozdravljamo usvajanje novog Zakona o radu u Federaciji i vjerujemo da će usvajanje ovih zakona pomoći ne samo u otvaranju novih radnih mjesta nego i u bolje plaćenim poslovima u formalnom sektoru – ističe Parodi. 

Glavni preduvjeti 

Novi zakoni, tvrdi, pomoći će da se unaprijedi funkcioniranje tržišta rada kroz: revitalizaciju procesa pregovaranja kolektivnog ugovora, omogućavanje boljeg povezivanja plaća s radnim učinkom, smanjenje negativnih poticaja za zapošljavanje, povećanje inspekcijskog nadzora nad radom radi smanjenja neformalnog zapošljavanja i bolje zaštite prava radnika. 

- Sve ovo morat će popratiti jačanje sistema zaštite nezaposlenih i aktivne politike na tržištu rada, uključujući i proširenje mogućnosti za prekvalifikaciju i dodatno usavršavanje – kaže Parodi 

Na pitanje koliko je sada uopće novi aranžman blizu, odnosno daleko od BiH, i koji su glavni preduvjeti da do toga dođe, predstavnik MMF-a u BiH odgovara:
 
- Što se tiče trenutnog statusa pregovora sa BiH, Misija MMF-a koja je boravila u zemlji u julu, ostvarila je u svojim razgovorima s vlastima BiH određeni napredak. Vlasti, međutim, trebaju više vremena da pripreme detalje politika za nekoliko oblasti, uključujući mjere za unapređivanje funkcioniranja tržišta rada, poboljšanje naplate poreza, jačanje supervizije banaka i unapređivanje poslovnog okruženja. Misija će nastaviti razgovore s vlastima u narednom periodu i spremna je pružiti pomoć vlastima u ovim naporima – zaključuje Parodi 

Javni dug mora krenuti silaznom putanjom

S obzirom na to da će bh. vlasti uskoro početi konsultacije s budžetskim korisnicima kako bi se krenulo u pripremu budžeta BiH za iduću godinu, Parodija smo upitali ima li MMF pri tome posebne zahtjeve i jesu li oni predočeni zvaničnicima. 

- Još je rano govoriti o budžetima za 2016. O tome ćemo razgovarati u okviru predstojećih misija MMF-a koje će posjetiti BiH najesen. Ipak, možda da kažem da će svakako biti važno dalje smanjiti budžetske deficite kako bi javni dug krenuo silaznom putanjom - kaže Parodi.