BIH

Balkan mora brže u EU inače će biti destabiliziran!

"Avaz" otkriva Šta su Grabar-Kitarović i Pahor pisali predsjedniku EU

Autor:A. DUČIĆ

4.9.2015

Predsjednici Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Kolinda Grabar-Kitarović pokrenuli su zajedničku diplomatsku ofanzivu zarad ubrzanja procesa priključenja Bosne i Hercegovine i drugih zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Naš list došao je, naime, u posjed zajedničkog pisma koje su potpisali Pahor i Grabar-Kitarović, a koje su prije nekoliko dana lično uručili predsjedniku Evropskog vijeća Donaldu Tusku.

Zajednički sastanak

- Odgađanjem procesa proširenja u kombinaciji s ekonomskom krizom te aktuelnim globalnim sigurnosnim izazovima dodatno se destabiliziralo područje zapadnog Balkana - navodi dvoje predsjednika u pismu. 

Na samom početku pisma predsjednici Slovenije i Hrvatske čelniku EU predlažu skoriji zajednički sastanak lidera zemalja jugoistočne Evrope okupljenih u Brdo Brijuni procesu te članova Evropskog vijeća. 

- Od esencijalne je važnosti da EU još jednom poveća svoj politički angažman u procesu proširenja, odnosno da potcrta njegov strateški značaj. Ovo ne bi trebala biti samo tehnička stvar. Ovaj angažman mora biti sveobuhvatan, a samo proširenje EU na zapadni Balkan treba biti na vrhu evropske političke agende – navodi se, između u ostalog, u pismu.

U ovom dokumentu podsjeća se da je na posljednjem samitu Brdo Brijuni procesa u Budvi početkom juna postignut konsenzus o jačem političkom angažmanu EU. 

- S druge strane, učesnici ovog procesa ostaju snažno privrženi EU integracijskom procesu svjesni činjenice da je primarna garancija za dugoročnu stabilnost regije te za njen razvoj - ističe se u pismu.

pismo-tusku1

Faksimil pisma koje je upućeno Briselu

Politička moć

Grabar-Kitarović i Pahor još su naveli da su čvrstog stajališta da Evropska komisija uz podršku članica zemalja EU treba iskoristiti političku moć te tehničke kapacitete da bi se pomoglo unapređivanju cijelog ovog procesa. Tusk se prekjučer sastao s Grabar-Kitarović, kojoj je zahvalio na pismu, kazavši kako je saglasan u činjenici da proširenje, bez obzira na to što trenutno prevladava neka vrsta zamora, treba ostati jak prioritet za Evropsku uniju.

Milanović blokira BiH 

Tusk se prekjučer sastao i s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, s kojim je također razgovarao o unapređivanju procesa proširenja EU na države susjede Hrvatske. 

milanovic

Milanović: Sve je na riječima

No, dok hrvatski premijer deklarativno zagovara ubrzanje ovog procesa, istovremeno njegova vlada čini sve da bi zaustavila izvoz mlijeka iz BiH, kao što je to nedavno pokušala učiniti i s izvozom krompira!