BIH

GORAŽDE Požar se proširio na šumu, angažiran helikopter

Na području Mjesne zajednice Berič

Fena

3.9.2015

 

Na području Mjesne zajednice Berič u općini Goražde, u srijedu oko 10:30 sati izbio je požar. Zbog jakog vjetra prijeti opasnost od njegovog širenja, a zatražena je pomoć Oružanih snaga BiH. 

U gašenju požara angažirana je Profesionalna vatrogasna jedinica Goražde, uposlenici JP Bosansko-podrinjske šume i lokalno stanovništvo. 

Požar se sa niske trave, nošen vjetrom, proširio na crnogoričnu šumu. 

Zaustavljeno je širenje požara koji je prijetio objektima (ambulanta, kuće, pomoćni objekti) u naselju Berič, ali napreduje na drugim pravcima. 

Federalna uprava civilne zaštite, na traženje Kantonalne uprave Civilne zaštite BPK i Službe za civilnu zaštitu općine Goražde, uputila je zahtjev Ministarstvu sigurnosti BiH za angažiranje pripadnika OS BiH iz kasarne Kosova, Ustikolina, i helikoptera OS BiH. 

Angažman je odobren, pa je u gašenju požara već angažirano 38 pripadnika OS BiH i helikopter koji je jutros u 8.15 poletio u Goražde. 

Timovi FUCZ su na terenu, prate situacije, te će se, u skladu s realnim procjenama, poduzimati odgovarajuće mjere i aktivnosti u cilju lokalizacije požara kako bi šteta bila što manja, saopćili su iz FUCZ.