NOGOMET

ĆIRO Meša u rukama ima jake adute!

Miroslav Blažević, bivši selektor BiH

Autor:E. M.

3.9.2015

Ponovo je na redu Belgija. Prije skoro šest i pol godina, naš državni tim, pod vodstvom selektora Miroslava Ćire Blaževića pokorio je belgijske đavole. I to na njihovom terenu. U tom momentu, golovima Džeke, Jahića, Misimovića i Bajramovića trasiran je put ka baražu, a veliki trener Ćiro se itekako sjeća tog trenutka.

- Kako da zaboravim te emocije i tu veče. Razbili smo Belgijance na njihovom terenu i pokazali ko smo i šta smo. Vidjeli su i osjetili tada snagu Bosanaca i Hercegovaca. Neizmjerno smo bili sretni nakon te utakmice. Ta će mi utakmica ostati u posebnom sjećanju - prisjeća se Ćiro.

Manji pritisak

Od tada se mnogo toga promjenilo. Ćiro sada uglavnom odmara sa svojom suprugom na moru , ali idalje prati dešavanja u fudbalu. Kako se bliže nastavak kvalifikacija i njegovo zanimanje za mečevima raste. Posebno za BiH i Hrvatsku. Kada smo ga ponovo zamolili za komentar, odnosno neku vrstu najave za naredni meč između Belgije i BiH , Ćiro nam je rekao.

- Mislim da će biti lakše , jer se utakmica igra u gostima. To nam je prednost , jer ćemo imati manji pritisak. Siguran sam da će Zmajevi odigrati još jednu odličnu utakmicu. Ako me pamćenje  služi, a služi me , mislim da imamo pozitivan skor s Belgijancima. I to je u psihološkom smislu naša prednost. Na neki način ova utakmica je za nas biti ili ne biti. Ja sam uvjeren da ćemo je dobiti. Treba biti pravi, a vjerujem da će Mešini izabranici biti takvi. Vrlo sam optimističan pred ovaj duel, a razlog više leži u činjenici da su u pravom trenutku proradili Džeko i Pjanić. Vidjeli ste šta su uradili Juventusu. Pratim ja svoje Zmajeve kako idalje igraju. Meša ima prave i jake adute u rukama - poručuje Ćiro, i dodao da će i podrška naših navijača imati jednu od ključnih uloga na utakmici.

Neophodna pobjeda

Kao stari trenerski vuk , nije želio ništa sugerisati kako i na koji način treba igrati u Belgiji. Napomenuo je da nam je pobjeda neophodna i da je uvjeren da će je BiH ostvariti u Belgiji.

- Ni domaćin se ne smije podcjeniti , to je staro fudbalsko pravilo. Ali , vjerujem u naš tim. Optimizma i dobre atmosfere nam ne nedostaje , a ne bih se mješao u Mešin posao. Zna izbornik najbolje šta i kako napraviti i kako i na koji način motivisati igrače. Mislim da naši igrači mogu odgovoriti na zahtjevne zadatke u Briselu i da su svjesni toga - rekao je Blažević.

Za kraj smo ga upitali i za meč Azerbejdžan- Hrvatska i to iz prostog razloga, jer njegov Žuti (Robert Prosinečki) predvodi azerbejdžanski tim.

- I dalje tvrdim da od svih mojih „vatrenih“ Robi ima najbolji šlif za trenera. To je i pokazao. Što se tiče te utakmice, velika je razlika u kvaliteti, odnosno na strani Hrvatske. Svaka čast i mom Robiju i Azerbejdžanu, ali će ih Hrvatska glatko poraziti. Vidjet će te - kaže Ćiro Blažević.

Za kraj razgovora po ustaljenoj šemi, raspitivao se za status i igre tuzlanske Slobode, koju je prije izvjesnog vremena vodio i uveo u Premijer ligu . Drago mu je zbog trenera Husrefa Musemića, koji je odličnim radom i disciplinom podigao klub na visoku, drugu  poziciju na tabeli.