BIH

HOYT YEE: Vrijeme je da se provedu očekivane reforme u BiH

Sastanak ministra vanjskih poslova BiH sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog tajnika

Fena

3.9.2015

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak susreo se sinoć sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika za Evropu i Aziju State Departmenta Brianom Hoytom Yeeom.

Ministar Crnadak je istaknuo da su SAD jedan od glavnih vanjskopolitičkih partnera BiH, te se zahvalio na dosadašnjoj potpori i pomoći u reformskom putu i euroatlanskim aspiracijama BiH.

Ovom prilikom ministar Crnadak je naročito pozdravio odluku Kongresa SAD-a da usvoji Zakon kojim se omogućuje da roba proizvedena u BiH ima povlašteni carinski tretman uvoza u SAD.

Također, ministar Crnadak je upoznao sagovornika o dosadašnjem predsjedavanju BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope. Pomoćnik Yee je izrazio snažnu podršku eurointegracionom procesu BiH, najavio saradnju sa EU u u afirmativnom pristupu prema BiH i njenim evropskim aspiracijama.

crnadak

Naglasio je da je vrijeme da se sprovedu očekivane reforme, implementiraju sve preuzete obaveze na evropskom putu, pristupi neophodnim izmjenama zakona, te učine dodatni napori u cilju stvaranja boljeg poslovnog ambijenta i privlačenja investicija.

Predstavnik State Departmenta pozdravio je usvajanje Inicijalnog programa reformi i izrazio nadu u skoro usaglašavanje očekivanog mehanizma koordinacije.

Jedna od tema sastanka bila je i aktuelna inicijativa za održavanje referenduma u Republici Srpskoj o povjerenju u pravosudni sistem BiH, kao i nastavak Strukturalnog dijaloga o pravosuđu, zakazan za 10. septembar tekuće godine.

U toku razgovora, sagovornici su se saglasili i da je postignuti Sporazum sa Iranom o nuklearnom programu veoma važan za cijeli svijet, te da je blagovremena implementacija odredbi istog od suštinske važnosti za očuvanje ambijenta povjerenja i opredijeljenosti za dijalog, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP BiH.