BIH

FILANDRA: S obzirom da SBB ima skupštinski kapacitet, njegov ulazak u vlast je jedino logično rješenje!

Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu za "Avazov" portal

D. KOVAČ

3.9.2015

Trenutna kriza vlasti u Federaciji BiH (FBiH) rezultat je nagomilanih problema u funkcioniranju političkog sistema države koji je, kao krajnje kompliciran i nefunkcionalan, došao do svojih protivrječnosti, smatra Šaćir Filandra, profesor i dekan na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu.

Prema njegovom mišljenju, neophodne su djelomične izmjene političkog sistema, prije svega s aspekta izbornog zakonodavstva i mnogih drugih stvari kako bi se okrupnila politička scena, s obzirom na to da su postojeća rješenja išla na usitnjavanje, kao demokratizaciju te scene, koja je pogodovala prisustvu većeg broja političkih subjekata u izbornoj trci. Ta demokratizacija, navodi Filandra, stvara veliki broj manjih stranaka bez objektivne političke snage i moći.

Izlaz je u promjeni zakondavstva, ukrupnjavanju političke scene i povećavanju izbornog cenzusa kako bi koalicije koje se stvaraju prilikom formiranja vlasti bile manje, odnosno uže. Dakle, koalicije s manjim brojem članova znatno su efikasnije i jedino one mogu da vrše reforme. To je jednostavno pokazala historija parlamentarnog života - izjavio je Filandra za "Avazov" portal.

Naglašava da, što je koalicija veća i ima veći broj članova, ona je jednostavno i "skuplja", jer "svaki od tih članova nastoji da uzme dio kolača, a čitava vlast nastoji da podijeli neki plijen".

- Postojeća većina u FBiH ne može da funkcionira sa manjim strankama i taj proces objektivno ne daje rezultate. U tom smislu smatram da je ulazak Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u vlast sa teoretskog aspekta jedino rješenje. Načelno govoreći, s aspekta odgovornosti i funkcioniranja političkog sistema nama treba uža koalicija, manji broj partnera, jer je tada vlast efikasnija. S obzirom na to da SBB ima taj izborni legitimitet i skupštinski kapacitet, on se nameće kao logični partner u vlasti - zaključio je Filandra.