BIH

ZUKIĆ: Zahtjevom da ima uvid u krivične spise, OSCE urušava neovisnost pravosuđa

Federalni parlamentarac nezadovoljan izjavama iz Misije

Fena

3.9.2015

Nedavni zahtjev OSCE-a pravosudnim institucijama BiH da izvrši kontrolu rada ovih institucija, odnosno da izvrši neometan uvid u krivične spise, predstavlja ozbiljno kršenje mandata OSCE-a u BiH i postavlja se pitanje kakva je država BiH ako bilo koja međunarodna organizacija može izaći iz svog mandata i raditi doslovno šta hoće skrivajući se iza Dejtonskog sporazuma koji jedino Uredu visokog predstavnika (OHR) daje pravo da ima uvid u sve dokumente, ocijenio je zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, generalni sekretar SDA Amir Zukić.

Smatra da OSCE treba da prati sudske procese i da tu vidi ima li proceduralnih grešaka i da li institucije krše procedure, ljudska prava i slično.

- Iako se pravosuđe u BiH otrglo iz ruku politike, koja doduše još želi da kontrolira procese u BiH na način da politika bira tužioce i sudije, novi trendovi upućuju na to da sada strani faktor u BiH želi to isto da uradi - naveo je Zukić u reakciji na posljednje izjave zvaničnika Misije OSCE-a.

Postavljajući pitanje šta bi donijela ova analiza i ko bi je uradio, Zukić ističe kako treba imati u vidu da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik krenuo u rušenje pravosudnih institucija BiH da bi zaštitio svoje radnje, kako tvrdi opozicija u RS-u.

- Da li ova analiza OSCE-a ide u korist Dodiku i daje mu dodatnu snagu kojom bi potvrdio da stranci kontroliraju pravosuđe u BiH? Naravno da da, a ova analiza je pravi dokaz za to - poručio je on.

Zukić dalje naglašava da je posljednja sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) naglasila njegovu slabost i nedorečenost sistema koji treba doraditi uz obavezu prihvatanja sugestija struke.

- Zašto ignoriše stav Kolegija Tužilaštva BiH koji je rekao "ne" ovoj kontroli za rad neovisnosti pravosuđa i svojim kvazizaključcima pomaže OSCE-u da sruši neovisnost pravosuđa? Zašto VSTV ne podržava pravosudnu zajednicu? Da li članovi VSTV-a čitaju Dejtonski sporazum ili slijepo vjeruju stranom faktoru, odnosno da li se članovi VSTV-a boje stranog faktora i ne smiju da podrže svoje kolege? Na tužilaštvu je da dokazuje krivicu, a taj proces mora biti zaštićen i tužilaštvo je autonomno u tom procesu. Tako se radi u svim civiliziranim zemljama - naveo je Zukić.