NOGOMET

NAPRIJED ZMAJEVI Hrabro i drsko po bodove u Belgiji

Nogometna reprezentacija BiH večeras u Briselu igra utakmicu kvalifikacija za Euro 2016.

Autor:M. TANOVIĆ

3.9.2015

Pobjeda za lansiranje ka direktnom plasmanu na Euru 2016., remi za produžetak nade ili poraz kao teška osuda na borbu za baraž. Šta možemo uraditi večeras na stadionu kralja Budevijna u Briselu kiko ne može procijeniti, ali činjenica je da nas čeka najteže iskušenje u posljednjih nekoliko godina na koje možemo odgovoriti samo ako budemo odigrali najbolje što znamo. 

Meša optimista

U duelu protiv reprezentacije BiH Belgijanci su apsolutni favoriti, ali podatak da su nas do sada dobili samo jednom u pet utakmica, valjda dovoljno govori da nisu nepremostiva prepreka. No, tu jednu pobjedu ostvarili su upravo na borilištu na kojem ćemo i večeras ukrstiti mačeve. 

Selektor reprezentacije BiH Mehmed Baždarević važi za nepopravljivog optimistu. Mada je imao premalo vremena za pripreme, a Emir Spahić mu došao tek u utorak navečer, naš selektor tvrdi da ima razloge da vjeruje u uspjeh. Svi su zdravi i svi su spremni i, što je najvažnije, motivirani.

- Odradili smo ono što smo trebali i spremno dočekujemo utakmicu koja će sigurno biti veoma teška. Ako govorimo o Belgiji, ne bih im davao previše komplimenata jer ih svi dovoljno znamo. Kada je riječ o nama, znam da dosta naših fudbalera ne igra, ali u ovakvim utakmicama želja, zajedništvo i kolektivna igra mogu nadoknaditi ono što nekim igračima nedostaje - kaže Baždarević. 

Uprkos činjenici da nekoliko naših prvotimaca ne igra u svojim klubovima (Medunjanin, Kolašinac, Bešić...), Meša im neće uskratiti povjerenje i dramatično mijenjati sastav u odnosu na susret s Izraelom.  

- Nekog velikog izbora, nažalost, nemam. Osuđeni smo na sastav sličan onome koji je igrao protiv Izraela. Razmišljao sam o drugim opcijama, pa čak i o formaciji s tri stopera, no nije vrijeme za rizik. 

O sastavu još razmišljam, ali velikih promjena neće biti. Moram vjerovati onima koji su protiv Izraela odigrali veoma dobru utakmicu. I tada su imali teškoće s minutažom, ali su to nadoknadili željom, voljom i zajedničkim radom.

logo

Logo Eura 2016

Imaju slabosti

Našu javnost zanima hoće li naša ekipa igrati na bod ili napadački, s obzirom na činjenicu da bi nam samo pobjeda ostavila realne nade da se domognemo drugog mjesta. 

- Razmišljali smo i analizirali mnogo. Strategija postoji. Mislim da bi bila velika greška izaći na teren i kalkulirati igrajući na bod. Moramo biti hrabri, braniti se kada se treba braniti, ali također i igrati kada nam se ukaže prilika da igramo. 

Znamo da Belgija ima jaku ekipu, ali i ona ima slabosti. Moramo igrati čvrsto i agresivno, a kada budemo dobili priliku da ih ugrozimo, pokušat ćemo. Imamo argumenata nadati se da ćemo odigrati dobar meč - kaže Baždarević.

stadion

Stadion Kralja Budevijna u Briselu - 50.122 mjesta

Samo manje grupe navijača

Dan uoči susreta u Briselu je bilo mirno. Na momente smo mogli uočiti manje grupice navijača BiH, ali onih najvatrenijih još nema, a u belgijsku prijestolnicu trebali bi doći danas. 

Mada su preko NSBiH dobili oko 3.000 ulaznica, naših navijača će, prema procjenama, biti mnogo više, jer su mnogi kupili ulaznice od Belgijske federacije, pa će biti razbacani po cijelom stadionu.