LIFESTYLE

SVI DOŠLI DO ISTOG ZAKLJUČKA Zlobne prognoze za planetu Zemlju

Zbog klimatskih promjena

(Al. Ti.)

2.9.2015

Nacionalni ciljevi koje su prihvatile vlade država svijeta, a pomoću kojih bi se trebale spriječiti klimatske promjene, daleko su ispod nivoa potrebnog za suzbijanje katastrofalnog globalnog zatopljenja koje prijeti Zemlji, upozoravaju analitičari, prenosi Telegram.

Umjesto UN-ove granice od 2 stepena Celzijeva svijet je na putu da se do 2100. zagrije za 2,9-3,1 stepena Celzijeva što je neodrživo. Rezultat je to čak četiri istraživačke organizacije koje se bave klimatskim promjenama.

Zadatak država sada je da zajednički pokušaju smanjiti emisije stakleničkih plinova kako bi se porast globalne prosječne temperature ograničio na 2 stepena Celzijeva i tako sprječile najgore posljedice klimatskih promjena.

“Klimatski ciljevi koje su UN-u sada postavile vlade zemalja dovest će do globalnog zatopljenja daleko iznad nivoa potrebnog za održavanje zagrijavanja ispod 2 stepena Celzijeva, navodi se u priopćenju CAT-a ( Climate Action Tracker).

56 zemalja, među kojima su i one koje proizvode najviše emisija stakleničkih plinova, kao što su Kina i SAD, bile su dužne objaviti konkretne brojke i ciljeve za potrebe novog sporazuma o zaštiti klime u svijetu koji bi se krajem 2015. trebao zaključiti u Parizu.

Da bi prag ostao ispod željenih 2 stepena Celzijeva, naučnici tvrde da bi emisija stakleničkih plinova trebala pasti za 50 milijardi tona CO2. Svjetski top pet emitera CO2, u silaznom redoslijedu, su Kina, SAD, Europska unija, Indija i Rusija.

“Većina vlada koje su već podnijele tzv. INDC trebaju preispitati svoje ciljeve i vidjeti mogu li još nešto napraviti. Većina njih trebat će ih ojačati”, rekao je Niklas Hoehne iz New Climate Instituta, koji je također sudjelovao u analizama koje su dovele do ovog alarmantnog saznanja.