KOLUMNE

Koga laže premijer

Ličnost dana Fadil Novalić

Autor:A. Du.

3.9.2015

Federalni premijer Fadil Novalić (SDA) jučer je u Banjoj Luci mrtav hladan izjavio da nema krize u Federaciji BiH. Novaliću bi neko, možda neki savjetnik ili stranački kolega, trebao onako dobronamjerno reći da nema više potrebe za papagajskim ponavljanjem ove netačne mantre. 

Jer, Novalić očito ne prati niti primjećuje ni napore svog stranačkog šefa Bakira Izetbegović da stabilizira i okupi nekakvu parlamentarnu većinu, već se pravi kao da se ništa ne događa. 

Ovakvim istupima vrijeđa inteligenciju bh. javnosti, ali, nekako se čini, i aktivnosti Izetbegovića, jer - ako je po Novalićevom da nema krize - šta onda lider SDA, pa i Dragan Čović iz HDZ-a BiH, uopće govore i zašto se trude naći neko rješenje!?

Parlamentarna većina u FBiH se raspala, a krahirao je i pokušaj manjinske koalicije, Novalićeva vlada nema podršku u Parlamentu. Finansijski pokazatelji koji govore o nekoliko stotina miliona KM teškoj budžetskoj dubiozi, sve većim gubicima najprofitabilnijih preduzeća od kojih Vlada dobiva sve manje dividende, te neizvjesnost u vezi s novim kreditom Međunarodnog monetarnog fonda, za Novalića nisu kriza, već "redovno stanje".

Također, premijeru koji ne vidi ili ne želi da vidi krizu, uskoro će na vrata pokucati više desetina hiljada gladnih penzionera, koji su najavili masovne proteste, jer im je ova vlast doslovno krade jednu mjesečnu penziju, a sindikati najavljuju generalni štrajk. 

Rudari su nezadovoljni ispunjavanjem dogovora, a borci statusom i revizijom... Najmanje što njima i građanima u ovom trenutku treba jeste premijer s glavom u pijesku.