BIH

Bahir Imamović se izjasnio da nije kriv

Općinski sud u Tuzli

Autor:E. Skokić

2.9.2015

Bahir Imamović (60), dugodišnji pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK, izjasnio se pred Vijećem Općinskog suda u Tuzli da nije kriv u vezi sa optužnicom Kantonalnog tužilaštva TK koja ga tereti za krivično djelo primanja dara ili drugih oblika koristi.

U optužnici je navedeno kako postoji osnovana sumnja da je Imamović, dok je obavljao funkciju pomoćnika ministra u spomenutom ministarstvu, u čijoj nadležnosti je procedura dodjele koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina na području TK, od početka aprila do 7. maja ove godine, u postupku pokrenutom po zahtjevu privrednog društva "Tuzla kvarc“ za dodjelu koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska na tri lokaliteta u blizini Tuzle, od zamjenika direktora ove firme za to tražio novac a kako bi izvršio službene radnje koje je morao izvršiti.

U optužnici je navedeno da je Imamović od zamjenika direktora "Tuzla kvarca“, za proceduru dodjele koncesije na ležištima kvarcnog pijeska, tražio da mu se u tri rate isplati dar od 30.000 KM.

Obećavši provedbu prvog dijela procedure dodjele koncesije od odgovorne osobe ove firme je primio 10.000 KM.

Imamović je lišen slobode 7. maja u akciji koju je provelo Tužilaštvo BiH u saradnji s Agencijom za istragu i zaštitu BiH (SIPA), uz naredbe koje je izdao Sud BiH.

Nakon hapšenja Imamovića preduzeću “Tuzla-kvarc” nije obnovljena koncesija za dalju eksploataciju pijeska, a radnici tog preduzeća, zajedno sa drugim obespravljenim radnicima, od prošle srijede borave u šatorskom naselju nedaleko od Vlade TK.