NOGOMET

Baždarević i Pjanić složni: Moramo odigrati čvrsto i agresivno i izaći sa željom da pobijedimo

Selektor naše reprezentacije održao konferenciju za novinare

M. T.

2.9.2015

- Moramo igrati čvrsto i agresivno, a kada budemo dobili priliku da ih ugrozimo, pokušat ćemo. Imamo argumenata nadati se da ćemo odigrati dobar meč.

Ovo je u današnjem zvaničnom obraćanju medijima izjavio selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević, čije nogomaše sutra u Briselu čeka težak ispit protiv Belgije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

Meša je istakao da su svi fudbaleri zdravi, spremni i motivisani.

- Odradili smo ono što smo trebali i spremno dočekujemo utakmicu koja će sigurno biti jako teška. Ako govorimo o Belgiji, ne bih im davao previše komplimenata jer ih svi dovoljno znamo. Kada je riječ o nama, znam da dosta naših fudbaler ne igra. Imamo taj problem, ali u ovakvim utakmicama, želja, zajedništvo i kolektivna igra mogu nadoknaditi ono što nekim igračima nedostaje – kaže Baždarević.

Uprkos činjenici da nekoliko naših prvotimaca ne igraju u svojim klubovima, Meša im neće uskratiti povjerenje i dramatično mijenjati sastav u odnosu na susret s Izraelom.  

- O sastavu još razmišljam, ali velikih promjena neće biti. Moram vjerovati onima koji su protiv Izraela odigrali jako dobru utakmicu. Niti tada su imali teškoće s minutažom, ali su to nadoknadili željom, voljom i zajedničkim radom.

Našu javnost zanima da li će naša ekipa igrati na bod ili napadački, s obzirom na činjenicu da bi nam samo pobjeda ostavila realne nade da se domognemo drugog mjesta.

- Razmišljali smo i analizirali mnogo. Strategija postoji. Mislim da bi bila velika greška izaći na teren i kalkulirati igrajući na bod. Moramo biti hrabri, braniti se kada se treba braniti, ali također i igrati kada nam se ukaže prilika da igramo. Znamo da Belgija ima jaku ekipu, ali i ona ima slabosti. Moramo igrati čvrsto i agresivno, a kada budemo dobili priliku da ih ugrozimo, pokušat ćemo. Imamo argumenata nadati se da ćemo odigrati dobar meč – kaže Baždarević.

Miralem Pjanić, koji se obratio medijima na zvaničnoj press-konferenciji je istakao:

- Nastojat ćemo odigrati što bolju utakmicu i napraviti im što više problema. Lično ću za ekipu dati sve što budem mogao, truditi se biti što opasniji, a kao tim, moramo čvrsto stajati na terenu, jer je to jako bitno prtiv ovakvih selekcija, koje su individualno jače od nas. Strah nas nije. Izaći ćemo s velikom željom i voljom da uzmemo bodove i ekipa će se potruditi da to i ostvari – rekao je Pjanić.