BIH

SDP podržao korisnike kredita u švicarskim francima

Sastanak s članovima Udruženja

Fena

2.9.2015

Na današnjem sastanku predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića s članovima Udruženja bh. građana koji su podigli kredite vezane za švicarski franak, dogovoreno je da SDP-ovi predstavnici u državnom i entitetskim parlamentima upute u proceduru prijedloge zakonskih rješenja za probleme ovih korisnika.

Rješenja bi bila slična onima što se već primjenjuju u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a nalagala bi konverziju kredita iz švicarskog franka u euro, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Učesnici današnjeg sastanka pozivaju i ostale političke subjekte u BiH da u zakonodavnim tijelima podrže buduća zakonska rješenja koja će dovesti do konačnog rješavanja problema korisnika kredita u švicarskim francima.

Sastanku predsjednika SDP-a i članova udruženja prethodili su zaključci s posljednje sjednice Predsjedništva ove stranke da treba pokušati pomoći udruženjima i građanima pogođenim ovim problemom.

U današnjem Nikšićevom susretu s korisnicima kredita, razgovarano je o zajedničkom modelu za rješenje problema te u tom kontekstu, o budućem djelovanju SDP-a u zakonodavnim organima.

Ponovljena je neupitna podrška SDP-a BiH i predsjednika Nikšića nastojanjima za rješavanje problema građana opterećenih ovim kreditima, navedeno je u saopćenju.