GLOBUS

NAPOKON SE OTKRIVAJU Kinezi predstavljaju najmoćnijeg nosača aviona ikada

Na vojnoj paradi kojom će se proslaviti 70 godina od kraja Drugog svjetskog rata

(Al. Ti.)

2.9.2015

Na vojnoj paradi, kojom će se proslaviti 70 godina od kraja Drugog svjetskog rata, Kinezi će predstaviti pojedine veoma zanimljive i do nedavno u tajnosti držane vojne 'igračke'.

Najviše pažnje će na pekinškoj vojnoj paradi 3. septembra plijeniti prezentacije DF-16, balističkih raketa kratkog dometa, kao i DF-21D. Procjenjuje se kako je domet potonjeg projektila između 900 i 1500 kilometara te da bi mogao putovati i do deset puta brže od zvuka, odnosno brže od bilo čega što bi je moglo presresti.

Nazvana i Dongfeng, što u prevodu znači istočni vjetar, ova raketa je, prema pisanju Financial Timesa, poznata i kao 'ubica nosača', a prijeti remećenjem ravnoteže snaga na zapadnom Pacifiku. Međutim, kinesko ministarstvo odbrane nije komentarisalo projektil, tek je kratko spomenut prošle sedmice u listu Komunističke partije.

Kao i bilo koji interkontinentalna balistički projektil, DF-21D odlazi u orbitu, ali nakon što se vrati u atmosferu može izvesti manevar prema meti, što znači da može pogoditi brod koji se kreće. Kina navodno može proizvesti 1.200 ovakvih projektila za cijenu jednog nosača aviona.

Pojedini analitičari smatraju da takvi projektili prijete poslati nosače aviona, na kojima se temelji trenutna američka pomorska strategija, u historiju. Baš kao što su nosači aviona to učinili velikim bojnim brodovima nakon japanskog napada na Pearl Harbor 1941. godine.

Središtem Pekinga proći će 12.000 trupa te 500 tenkova. S pojedinim raketama koje će predstaviti nalaze se i one za koje, Andrei Chang, urednik vojnog magazina Kanwa Asian Defense u Hong Kongu, tvrdi da mogu dosegnuti SAD, objavio je AP.

Ova parada s pozornosti neće se gledati samo u Kini, već i ostatku svijeta, naročito u zapadnim državama. Pokazivanje unaprijeđenih i iznimno moćnih balističkih raketa moglo bi očvrsnuti stav prema Pekingu, odbacujući ga destabilizirajući faktor u globalnim vojnim odnosima.