VIJESTI

Nastava u Livanjskom kantonu počinje u ponedjeljak

Održan Kolegij direktora škola

Al. K.

2.9.2015

Posljednji pripremni kolegij direktora svih osnovnih i srednjih škola s područja Livanjskog kantona uoči početka nove školske 2015./2016. godine održan je danas u zgradi Vlade LK.

Na kolegiju kojeg je predvodio resorni Petar Galić, utvrđeno je da je sve spremno za novu školsku godinu koja počinje u ponedjeljak, 7. septembra 2015. godine.

Besplatni udžbenici

Školska 2015./2016. godina trajat će do 10. juna 2016. godine. Učenici 1. i 9. razreda osnovne škole nastavu će pohađati do 3. juna, dok učenicima  završnih razreda srednjih škola nastava traje do 17. maja 2015. godine. Ove godine prvo polugodište trajat će do 23. decembra 2015. godine, a drugo počinje 11. januara 2016. godine.

Kao i proteklih nekoliko godina resorno ministarstvo je i ove godine osiguralo besplatne udžbenike za sve prvačiće, kao i za socijalno ugrožene učenike od 2 - 4 razreda osnovne škole.

Diskriminacija ostaje

Nažalost, i ove godine će kao i svih ratno-poratnih godina bošnjačka djeca u cijelom kantonu, a srpska u nekima od njih, učiti isključivo hrvatske programe i hrvatski jezik, bez prava na vlastiti jezik (bosanski i srpski) što im čak i kantonalni ustav i zakoni o srednjem i osnovnom obrazovanju omogućuju, a predstavnici SDA i SNSD-a u kantonalnoj vlasti zarad koalicionih fotelja, te privilegija i mira u njima, za to uglavnom i ne haju.