BIH

Šarović: Žalba Hrvatske biće odbačena, do tada kupujte domaće mlijeko

Hrvatska najmanje 10 dana zakasnila sa prigovorom

Autor:Srna

2.9.2015

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izrazio je danas u Sarajevu uvjerenje da će žalba Hrvatske na izvoz mlijeka iz BiH u EU biti odbačena jer je sva argumentacija u ovom slučaju na strani BiH. 

Šarović je na konferencija za novinare ocijenio da je delegacija BiH, na čelu sa direktorom Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomirom Kalabom, juče u Briselu ispunila svoj osnovni zadatak jer je uspjela da skrati vrijeme za koje nadležni evropski komitet treba da razmatra hrvatski prigovor.

- Uspjeli smo da taj datum sa 16. septembra pomjerimo na 9. ili 10. septembar, tako da očekujem da će sada biti smanjene i tenzije i spekulacije u BiH o novonastaloj situaciji u vezi sa izvozom mlijeka u EU - naveo je Šarović.

On je pojasnio da se u zvaničnom prigovoru Hrvatske navodi da zvanični Zagreb smatra da četiri mljekare iz BiH - "Milkos", "Mlijekoprodukt", "Megle" i "Mljekara Livno" ne ispunjavaju uslove za izvoz mlijeka i da bi nadležna komisija iz Dablina trebalo da izvrši još jednu inspekciju tih mljekara.

Prema njegovim riječima, ovdje je zapravo riječ o posve drugoj stvari, a to je nezadovoljstvo Hrvatske procesom adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU (SSP).

On je poručio da će institucije BiH prvenstveno raditi na otklanjanju zastoja u izvozu mlijeka u EU, pa tek onda pregovarati o adaptaciji SSP-a, i to ne sa Hrvatskom nego sa EU, na bazi vlastite pregovaračke pozicije i uz punu zaštitu ekonomskih interesa BiH.

- Mislim da je tu riječ i o bojazni Hrvatske od konkurentnosti mlijeka iz BiH na njenom tržištu - ocijenio je Šarović.

Šarović je dodao da je prije izvjesnog vremena slična situacija bila i sa zastojem izvoza krompira iz BiH u EU, kada je, takođe, jedna država uložila prigovor, ali su sve ostale članice EU odbile taj zahtjev.

- Isto će se, vjerujem, desiti i sada sa hrvatskim prigovorom. Zato, kupujmo domaće mlijeko jer je to prava alternativa za eventualne blokade ili bojkot hrvatske robe, što je često pominjano u našoj javnosti - rekao je Šarović.

On je novinarima potvrdio da je Hrvatska najmanje 10 dana zakasnila sa prigovorom Evropskoj komisiji.

Prema njegovim riječima, Hrvatska, koja u BiH izvozi oko milijardu evra robe godišnje, trebalo bi da sa puno više uvažavanja govori o BiH jer je njen izvoz u tu zemlju upola manji.

- Neka probaju da svoje proizvode prodaju u Njemačkoj, pa da vidimo kako će proći - rekao je Šarović.

On je zaključio da je zastoj u izvozu mlijeka iz BiH u EU nanio određenu štetu domaćoj mljekarskoj industriji, ali da se nada da će to vrlo brzo biti nadoknađeno, nakon pozitivne odluke za BiH, koja se očekuje sa narednog sastanka nedležnog komiteta EU u Briselu.

Evropska komisija suspendovala je prije nekoliko dana proceduru za uključivanje na novu listu proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda, koju je dostavila BiH, iako je Hrvatska uložila žalbu nakon isteka roka za njeno podnošenje. 

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba rekao je juče Srni da je zadovoljan ishodom sastanka u Briselu sa evropskim partnerima o problemu izvoza mlijeka i da očekuje da bi iduće sedmice, nakon sastanka nadležne sekcije Stalnog odbora za lanac ishrane, mljekari iz BiH mogli bez ikakvih smetnji izvoziti svoje proizvode u EU. 

Poljoprivredni proivođači iz BiH tražili su ranije da bude riješen problem izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u EU i zaprijetili da će u suprotnom blokirati granicu sa Hrvatskom.