GLOBUS

UN UPOZORAVA Gaza postaje "nenastanjiva" zbog ekonomske blokade i rata

Posljednji sukob u 2014. godini je razmjestio pola miliona ljudi

Fena

2.9.2015

Izvještaj UN-a navodi da bi Pojas Gaze mogao postati "nenastanjiv" u manje od pet godina ukoliko se nastave aktualni ekonomski trendovi. 

UN za porazno stanje krivi osam godina ekonomske blokade i tri rata između Izraelaca i Palestinaca u posljednjih šest godina. 

Posljednji sukob u 2014. godini je razmjestio pola miliona ljudi i ostavio pustoš u dijelovima malene enklave s površinom od samo 362 kvadratna kilometara. U pojasu stisnutom između Izraela, Egipta i Sredozemnog mora boravi 1,8 miliona Palestinaca, a područje slovi kao jedno od najgušće naseljenih na Zemlji, navodi AFP. 

Rat je "učinkovito eliminirao što je ostalo od srednje klase i većinu populacije poslao u oskudicu i ovisnost o međunarodnoj pomoći," piše UN. 

BDP se u 2014. urušio za 15 posto, nezaposlenost dosegla rekordnih 44 posto, a pothranjenost predstavlja prijetnju za 72 posto domaćinstava. 

Blokada je "opustošila već oslabljenu infrastrukturu Gaze, razbila temelje proizvodnje i uskratila vrijeme za svrsishodnu rekonstrukciju i ekonomski oporavak osiromašene palestinske populacije," navodi se u izvještaju prema kojem su aktuelni socio-ekonomski uvjeti na "najnižoj razini od 1967. godine" kad je Izrael osvojio teritorij u šestodnevnom ratu s Egiptom. 

"Gaza bi do 2020. mogla postati nenastanjivom ako se nastave aktuelni ekonomski trendovi," upozorava UN. 

(Fena) bdž