CRNA HRONIKA

Požar u Donjem Vakufu

Uposlenici šumarije gase vatru

Fena

2.9.2015

Operativni centar Federalne uprave Civilne zaštite (CZ), u izvještaju za protekla 24 sata u FBiH, naveo je požar u općini Donji Vakuf na lokalitetu Vučijak (Korpivnica).

Uposlenici šumarije su na terenu i gase vatru, ali je još nisu stavili pod kontrolu, navedeno je u izvještaju. Dodatni problem su nepristupačan teren i rizična površina.

Sat i po jučer je buktio požar i na području Kiseljeka, u naseljnom mjestu Palež. Ugašen je i materijalna šteta je neznatna jer su gorjeli nisko rastinje i korov. Vatrom je bilo zahvaćeno oko 3.000 kvadratnih metara.

Vatrogasna jedinica iz Bihaća lokalizirala je  šumski požar na području Veliki Cvijetnić. Jedna ekipa je i dalje na terenu.

U istom rejonu, na Bubuljušci je sinoć buknuo novi šumski požar čije je gašenje u toku.

U Općini Foča/Ustikolina jučer je buknuo požar u širem rejonu Previle, ali ne ugrožava stambene ni druge objekte. Gašenje je nemoguće zbog miniranosti terena.

Jutros je, nakon gašenja i tokom prethodne noći, lokalizirana vatra u selu Bogovići u općini Goražde, koja je zahtvatila bukovu šumu i nisko rastinje. Ekipe civilne zaštite i vatrogasci i dalje su na terenu. 

Profesinalna vatrogasna jedinica Posušje javila je o požaru koji je sinoć stavljen pod kontrolu i o daljnjoj dežuri na opožarenom objektu „Stanić trade“. Otvorene vatre nema i ne prijeti opasnost od širenja požara. Materijalna šteta je velika. Uzrok požara zasad je nepoznat.