CRNA HRONIKA

KANTONALNI SUD SARAJEVO Počelo suđenje inspektoru FUP-a za ubistvo Firzete Halkić

Tužilac Džaferović kazao da će dokazati krivicu optuženog Tabakovića

Dž. Bl.

2.9.2015

U Kantonalnom sudu u sarajevu jučer je čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi počelo suđenje Harisa Tabakoviću (44), inspektoru Federalne uprave policije (FUP), koji je 13. aprila ove godine u 22.45 sati iz službenog pištolja Glok ubio Firzetu Halkić (49) u stanu u ulici Bajrama Zenunija na Alipašinom Polju.

Tužilac Jasmin Džaferović je kazao kako će dokazati krivicu optuženog Tabakovića.

 - U toku dokaznog postupka tužilaštvo će saslušati svjedoke, vještake i uložiti materijalne dokaze te time dokazati da je Haris Tabaković počinio krivično djelo ubistva onako kako je to opisano u optužnici - rekao je Džaferović.

Podsjećamo, nakon što je ubio Firzetu u stanu, Tabaković je pozvao policiju i kazao šta je učinio. Policijska patrola stigla je na mjesto ubistva, gdje je zatekla mrtvu 49-godišnjakinju u lokvi krvi. Na tijelu ubijene pronađeno je više rana nanesenih vatrenim oružjem u predjelu grudnog koša i stomaka. Porodica ubijene tvrdila je neposredno nakon ubistva da Firzetu nije imao ko zaštititi od Tabakovića, kojeg su okarakterizirali kao nasilnika, čovjeka koji je proganjao i maltretirao.

firzeta-i-tabakovic-111

Firzeta i Haris: Veza tragično završena

Tvrdili su i da mu Firzeta nije bila ljubavnica, kako su mediji tada objavili, nego djevojka, jer je Tabaković, prema njihovim pričama, rastavljen. Hana Mujkić, Firzetina sestra, tada je izjavila za naš list da je Tabaković oduvijek odavao dojam nestabilne osobe, koja ima problem s alkoholom. Priču o konstantnom maltretiranju potvrdila je i Firzetina 18-godišnja kćerka Dajana Knežević.

S druge strane, izvor blizak istrazi tada nam je ispričao kako je Tabaković bio izuzetno dobar inspektor, ali je imao i nekoliko manjih „ispada" na poslu zbog burnog privatnog života. Isti izvor tada nam je otkrio da je inspektor Tabaković zločin, najvjerovatnije, počinio u stanju jakog nervnog rastrojstva, zbog problema u vezi koju je održavao s Firzetom.

Nezvanično, Firzeta je u Policijskoj upravi Novi Grad mjesec prije ubistva podnijela krivičnu prijavu protiv Tabakovića, kazavši policajcima da je maltretira, da bi sutradan tu izjavu povukla govoreći im: „Ja njega volim." Prema nepotvrđenim informacijama koje je, također, dao izvor blizak istrazi, Firzeta je vršila pritisak na Tabakovića da se razvede od supruge i napusti porodicu. On je, navodno, poslušao i razveo se od supruge s kojom ima dvoje djece.