BIH

Čordaš-Jović: Što prije formirati komisiju za izbjeglice BiH

Projekti iz sredstava Saudijskog i OPEK fonda u fazi realizacije

Fena

2.9.2015

Ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović razgovarali su danas u Banjoj Luci o aktuelnoj raseljeničkoj problematici i projektima usmjerenim na trajno rješavanje tih problema.

Posebna pažnja posvećena je zajedničkim projektima koji se finansiraju iz donatorskih i kreditnih sredstava, saopćeno je iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS.

Čordaš i Jović su se složili da je potrebno pojednostaviti procedure koje usporavaju planiranu dinamiku i zbog kojih krajnji korisnici nepotrebno dugo čekaju svoj krov nad glavom.

Konstatirano je da je neophodno što prije formirati Komisiju za izbjeglice BiH kako se ne bi dodatno usporavala realizacija pripremljenih projekata.

Na sastanku je Čordaš informirao zamjenika ministra Jovića o trenutnom statusu projekata koji se provode u RS.

Projekat CEB 2 implementira se u 15 općina i njegovom realizacijom bit će stavljena tačka na kolektivne vidove smještaja u Republici Srpskoj.

Većina općina pripremila je projekte i u toku je potpisivanje sporazuma o saradnji i pratećih odluka.

U toku je i realizacija Regionalnog stambenog programa čija je priprema ušla u treću godinu, ali je nedavno nakon ispunjenja komplikovanih administrativnih zahtjeva donatora i usaglašavanja procedura, počela izgradnja stambenih jedinica za prve korisnike ovog programa u Republici Srpskoj.

Projekti iz sredstava Saudijskog i OPEK fonda također su u fazi realizacije.

Većina procedura iz nadležnosti Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS je provedena, korisničke liste proslijeđene Komisiji za izbjeglice i raseljena lica BiH na verifikaciju, odabrani projektanti za pojedine projekte, a ugovori za projektovanje čekaju potpis u Fondu za povratak BiH.

Analizirajući dosadašnje rezultate sagovornici su izrazili zadovoljstvo postignutim napretkom, uzimajući u obzir sve proceduralne prepreke i komplikovane uvjete pod kojima se provode projekti. Na sastanku je naglašeno da je ukupna vrijednost projekata preko 200 miliona eura, te da je potrebno naći adekvatne modalitete i rješenja da se ovi zahtjevni projekti, koji iziskuju kontinuirano angažiranje svih raspoloživih kapaciteta, završe u razumnom roku.

Okončanjem započetih projekata oko 11 hiljada porodica, nakon više od dvije decenije, trajno će riješiti svoje stambeno pitanje.

Sastanku su prisustvovali i šef Kabineta ministra Dragan Štrbac, te pomoćnici ministra Nenad Đokić i Drago Vuleta.