BIH

Hadžović: Sirijske izbjeglice ne predstavljaju sigurnosnu prijetnju za BiH

Direktor Centra za sigurnosne studije

Fena

2.9.2015

Direktor Centra za sigurnosne studije (CSS) Denis Hadžović istakao je u razgovoru za Fenu da je vrlo teško prognozirati rutu kojom će se kretati talas sirijskih izbjeglica. 


- U slučajevima u Mađarskoj i Bugarskoj, gdje se postavljaju neke vrste ograda, vidimo da je put izbjeglicama znatno otežan. Stoga je moguće da će tražiti drugu rutu, preko Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koja je značajno duža - kazao je Hadžović, dodajući da tu mogućnost ne treba isključiti. 

Zahvaljujući iskustvima Srbije i Makedonije, kaže, BiH je svjesna rizika mogućeg pritiska na bh. socijalno-ekonomski sistem, ali i na sigurnost koja se sve više stavlja u prvi plan, odnosno mogućnost da se, u okviru izbjeglica infiltriraju elementi terorističkih organizacija. 

Podsjetio je da su održani sastanci sigurnosno-obavještajnih agencija u BiH i naglasio da Služba za poslove sa strancima vrši odgovarajuće pripreme.

Također se, ističe, animira i Vijeće ministara BiH, kao i ostale institucije vlasti, za mogućnost da se val sirijskih izbjeglica koji je trenutno najvećim dijelom u Srbiji, okrene ka BiH, naročito ako Mađarska bude toliko restriktivna u svojim nastojanjima.

Pojašnjava da, u pogledu sigurnosne prijetnje koje izbjeglice mogu predstavljati za BiH, to neće biti veća prijetnja nego što je u ostalim zemljama, jer izbjeglice za cilj imaju odlazak u bogatije zemlje Evropske unije (EU), kao što je Njemačka. 

- Vidimo da nisu pravili nikakve probleme ni u Turskoj, koja je prva zemlja u koju su došli nakon napuštanja Sirije, te se tu već nalazi veliki broj sirijskih izbjeglica, njih oko 1,5 do dva miliona - podsjetio je Hadžović. 

Naravno, ističe, uvijek ima indoktriniranih osoba, a postoji i značajan broj povratnika sa sirijskih ratišta u regionu i Evropi, tako da uvijek postoji mogućnost da se nešto desi. Međutim, dodao je, dosadašnja praksa u svim zemljama koje su primile sirijske izbjeglice pokazuje da oni ne predstavljaju direktnu sigurnosnu prijetnju. 

- Ti su ljudi u teškom položaju, traže svoju budućnost čekajući dugo da se riješi stanje u Siriji na koje svi međunarodni akteri, uključujući i EU, nisu pravovremeno djelovali po izbijanju krize - smatra Hadžović. 

Mišljenja je da sada vidimo sve manjkavosti evropske politike o pitanju azila i migracija. Za tu politiku kaže da niti je koherentna, ni jedinstvena, te da je EU "zatečena". 

Pomalo je iznenađujuće, smatra, kako nisu mogli predvidjeti ovakvu situaciju, jer bi svaka zemlja u EU, u skladu sa svojim nacionalnim regulativama, trebala imati odgovor kako bi regulirala ovakva pitanja. 

Umjesto toga, zaključio je Hadžović, poduzimaju niz nepopularnih mjera koje srozavaju kredibilitet EU.