BIH

PRVA POSJETA BiH Baronesa Joyce Anelay posjetila Medicu Zenica

Specijalni predstavnik premijera Velike Britanije

D. Pa.

2.9.2015

Specijalna predstavnica premijera Velike Britanije za prevenciju seksualnog nasilja u sukobima baronesa Joyce Anelay, došla je danas u svoju prvu službenu posjetu Bosni i Hercegovini. Njena posjeta označava podršku koju Vlada Velike Britanije pruža naporima postkonfliktnog društva, kao što je Bosna i Hercegovina, u okončanju strašne nesreće seksulanog nasilja u sukobima.

Tim povodom u prostorijama nevladine organizacije Medica Zenica u Zenici, baronesa Anelay susrela se sa predstavnicima šest nevladinih organizacija i to Medica Zenica, Udružene žene Banja Luka, Viva žene Tuzla, BIRN, TRIAL, i PCRC, koje rade širom Bosne i Hercegovine na pružanju podrške preživjelima ratnog seksualnog nasilja, gdje su razgovarali o postignućima i izazovima u njihovom radu, ali i kako bi čula od njih kako se lekcije, naučene u Bosni i Hercegovini, mogu primijeniti na druge dijelove svijeta, gdje je također došlo do takvih zločina.

- Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam imala priliku da razgovaram sa ženama preživjelima ratnog seksualnog zlostavljanja. Ponosna sam i na pravosudne organe BiH koji su do sada donijeli dvije presude u ovim slučajevima - kazala je baronesa Anelay.

Baronesa Anelay također je posjetila i Resursno-konsultativni centar Maya u Zenici, koji je izgrađen uz pomoć Velike Britanije, a koji pruža 24-satnu podršku preživjelima seksualnog nasilja i njihovim porodicama, gdje je razgovarala sa nekim od korisnika.

- Mediji su jako bitni kada govorimo o podizanju svijesti o žrtvama preživjelog ratnog seksualnog zlostavljanja. Mnogi bi možda u ovoj zemlji kazali kako je priča o ratu završena, međutim dokle god se jedna žena nosi sa traumom kako preživjeti danas i dočekati sutra ona definitivno ne može biti završena - kazala je Sabiha Husić, direktorica Medice Zenica.