VIJESTI

SARAJEVO Vodosnadbjevanje u dnevnim satima veoma otežano

Vodu koristiti što racionalnije

Fena

2.9.2015

Vodosnabdijevanje Sarajeva u dnevnim satima i dalje se odvija veoma otežano, saopćeno je jutros iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija.

Kao razloge za ovakvo stanje ističu da u proteklim mjesecima izuzetno toplo vrijeme, odnosno nepovoljna hidrološka situacija utiče na stalno smanjenje izdašnosti akumulacije izvorišta Sarajevskog polja kao i drugih izvorišta koje koristi Sarajevski vodovod.

Također, rekordna je potrošnja vode u pojedinim zonama vodosnabdijevanja, a to su prvenstveno zone rezervoara Podhrastovi, Sedrenik, Grdonj i Bjelave što prostorno predstavlja naselja: Podhrastovi, Breka, Sedrenik, Grdonj, Bjelave, Vratnik, Panjina kula.

- Jedan od osnovnih razloga je dotrajala vodovodna mreža sa hidro-mašinskom opremom i elektro-energetskim sistemom na većem djelu Kantona Sarajevo. Ovakvo i eventualno lošije stanje svih izvorišta možemo očekivati i u narednom periodu s obzirom na to da vremenske prilike ukazuju na visoke temperature zraka uz izostanak značajnijih padavina - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da su navedeni problemi uzrok da su nivoi vode u rezervoarima minimalni i da se uz maksimalnu angažovanost uposlenika KJKP VIK Sarajevo održava uredno stanje.

- U pojedinim djelovima grada, u naseljima Podhrastovi, Breka, Sedrenik, Grdonj, Bjelave, Vratnik, Panjina kula, danas će doći do poremećaja u vodosnabdijevanju od 11.00 do 15.00 sati. Ove zone vodosnabdijevanja su trenutno najkritičnije u smislu nedostatka količina vode i na ovaj način se pokušavaju obezbjediti dovoljne količine vode za poslijepodnevne sate - saopćeno je iz KJKP VIK.

Na lokalitetima gdje bude došlo do poremećaja u vodosnabdijevanju uputit će se cisterne sa pitkom vodom.

Iz VIK-a također napominju da se u toku noćnih sati, od 24.00 do 05.00 sati, isporuka vode vrši pod smanjenim pritiskom i to u dijelovima grada: od Dolac Malte do Baščaršije, Otoka, Č. Vila, Alipašino polje, Dobrinja, Saraj polje, Rajlovac, Velešići, Pofalići, Kobilja Glava, Bare-Šip, Ciglane, Koševsko brdo, ulice Alipašina i Koševo, Cicin Han i Soukbunar, Podhrastovi, Grdonj i Sedrenik.

Ovo podrazumijeva da će na pojedinim lokalitetima neki spratovi zgrada i u određenim visinskim dijelovima spomenutih zona vodosnabdijevanja doći do prekida vodosnabdijevanja u navedenom terminu.

Iz KJKP VIK apeliraju na potrošače da vodu koriste što racionalnije, da zalijevanje bašta i plastenika, pranje dvorišta, tepiha i drugo bespotrebno rasipanje pitke vode svedu na minimum, kako bi se obezbjedile dovoljne količine vode u rezervoarskim prostorima i održalo koliko-toliko normalno vodosnabdijevanje.

- Molimo naše potrošače na razumjevanje - navodi se u saopćenju KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo.