BIH

Konakovićeva vlada za pet mjeseci na budžet dovela 144 osobe

Ministri SDA, DF-a i BPS-a davali saglasnosti

Autor:S. MUHIĆ

2.9.2015

Iako je na snazi zabrana zapošljavanja u institucijama, Vlada KS, koju čine ministri SDA, DF-a i BPS-a, od kraja decembra 2014. do aprila ove godine samo u nekoliko ministarstava te u sektoru obrazovanja i kulture zaposlila je čak 144 osobe, otkriva „Dnevni avaz“. 

Porezne kartice

U informaciji koju je pripremio i premijeru Elmedinu Konakoviću (SDA) te Vladi KS dostavio ministar finansija Jasmin Halebić (SDA), plaću iz budžeta u osnovnom i srednjem obrazovanju te u ustanovama kulture u aprilu primalo je 2.860 osoba, a u decembru prošle godine 2.716. Podaci o novim zaposlenicima dobiveni su na osnovu poreznih kartica. 

faksimil

Faksimil informacije koju je ministar Halebić dostavio Vladi 

Kako je naveo ministar Halebić, prema zaključku Vlade, primljeno je sedmero novih radnika, tri u Narodno pozorište, isto toliko u Ministarstvo saobraćaja te jedan novi uposlenik u Kantonalnoj upravi za šumarstvo. 

Bolovanja i porodilje

Najviše je novouposlenih u osnovnim i srednjim školama, a u obrazloženjima koja su dostavljena navodi se da su novi uposlenici primani zbog čestih bolovanja i odsustva porodilja. No, devetero novih uposlenika u osnovnim i srednjim školama primljeno je na osnovu saglasnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS. 

konakovic-halbeic

CZ imala 236 uposlenika

Kantonalna uprava civilne zaštite u decembru 2014., prema informaciji ministra Halebića, imala je 220 uposlenika. Međutim, u aprilu ove godine taj se broj povećao na 236, a, kako je navedeno, iz ove institucije se o tom povećanju nisu očitovali. No, prema našim informacijama, vjerovatno se radi o mladim vatrogascima koji su obavljali pripravnički staž.