BIH

TRAŽE ODGOVORNE Zeničani podnijeli krivičnu prijavu protiv zagađivača zraka

Vladine i nevladine organizacije pozvane da budu supotpisnici

D. PAŠALIĆ

2.9.2015

Zeničani iz naselja smještenih uz pogone "Arcelor Mittala" organizovali su 5. juna proteste zbog zagađenja zraka, kojima su željeli upozoriti na loše stanje okoliša, nepoštivanje okolinskih propisa i nerad nadležnih institucija. Tada su se mještanima Tetova Banloza, Pobrežja, Gradišća, Ričica, Donje Gračnice, Donje Vrace i Zmajevca pridružili i svi savjesni Zeničani koji su im odlučili dati podršku u svojim nastojanjima.

Tada su ispred kapije devet izrazili nezadovoljstvo i svoje zahtjeve sa preciziranim rokom uputili Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, nadležnom za produženje okolinskih dozvola za rad pogona "Mittala", inspekcijama, Kantonalnom tužilaštvu i SIPA-i, vladama FBiH i Zeničko-dobojskog kantona, Gradskom vijeću i gradonačelniku, upravi "Arcelor Mittala" i visokom predstavniku Valentinu Incku.

img-0325

Ogorčeni uključenjem samo tri mjesne zajednice (Foto: D. Pašalić)

Danas, nakon nepuna tri mjeseca, u prostorijama Mjesne zajednice Tetovo održana je konferencija za novinare na kojoj su prezentirane informacije o poduzetim aktivnostima u vezi sa zaključcima protesnog skupa održanog 5. juna.

S tim u vezi, Koordinacija mjesnih zajednica Donja Gračanica, Podbrežje i Tetovo, na osnovu članova 229. i 230. Zakona o krivičnom postupku FBiH, podnijeli su Kantonalnom tužilaštvu ZDK krivičnu prijavu protiv za sada nepoznatih pravnih subjekata i nepoznatih osoba, jer postoji osnovana sumnja da su nepoznati pravni subjekti i nepoznate osobe od 2012. godine do danas postupali suprotno odredbama Krivičnog zakona FBiH i Zakona o zaštiti okoliša FBiH tako što su evidentno zagađivali i utjecali na enormno zagađenje zraka u gradu Zenici i široj okolini. 

Razlog podnošenja krivične prijave su ispuštanja raznih štetnih materija iz kontrolisanih i nekontrolisanih izvora, odnosno materije i štetni gasovi koji su opasni po zdravlje građana Zenice.

img-0326

Protesti održani 5. juna

- Svima smo poslali poziv da se uključe, Kantonalno tužilaštvo ZDK pokazalo je spremnost za saradnju što smo iskoristili, a potom 20. augusta podnijeli krivičnu prijavu protiv nepoznatih pravnih i fizičkih lica - kazao je Željko Perić, predsjednik MZ Podbriježje.

Dodaje kako nisu konkretizovali nikog u krivičnoj prijavi, a da su im pravnu pomoć pružili pravnici Eko foruma Zenica. Za situaciju ne okrivljuju samo "Arcelor Mittal", nego i one koji su izdavali okolinske dozvole koje su rezultat ovakve zagađenosti zraka.

Pozvali su sve vladine i nevladine organizacije da budu supotpisnici krivične prijave, ističući kako se borba protiv zagađenosti svela na podršku nekoliko mjesnih zajednica, a da će o ovom otvorenom pravnom postupku blagovremeno obavještavati javnost.

Budući da je riječ o krivičnim djelima "Onečišćenja okoliša" iz člana 303. KZ-a FBiH, "Ugrožavanje okoliša napravama" iz člana 304. KZ-a FBiH, podnosioci krivične prijave traže od nadležnog tužilaštva da utvrde identitet pravnih i osoba koje zagađuju okoliš grada Zenice, utvrde njihovu odgovornost, donesu naredbu o provođenju istrage i provedu detaljnu istragu po ovoj krivičnoj prijavi, te podignu i zastupaju optužnicu protiv osoba koje budu utvrđena kao odgovorna.