BIH

Krah pregovora sa malim strankama, u SDA sve više zagovornika široke koalicije

Nakon Izetbegovićevih izjava, stranka Sefera Halilovića povukla ručnu

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

2.9.2015

Sveopća višemjesečna kriza u FBiH uzrokovana raspadom parlamentarne većine i funkcionalne vlasti nastavljena je jučer povlačenjem Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) - Sefer Halilović iz daljnjih pregovora sa SDA o učešću u novoj vlasti. 

Politički cirkus 

Putem saopćenja za javnost iz BPS-a su optužili Stranku demokratske akcije (SDA) da se umjesto, kako su naveli, „jačanjem države BiH i evropskim putem“ bavi političkim cirkusom. Saopćenje BPS-a dolazi samo dan nakon što je predsjednik SDA Bakir Izetbegović priznao da pregovori idu teško, ali je ipak rekao da je okončano 90 posto posla u formiranju koalicije. No, u BPS-u, očito, tako ne misle. 

- BPS - Sefer Halilović obavještava da se kao politički subjekt povlači iz daljnjih razgovora o formiranju vlada na nivou Federacije BiH, BiH i drugim nivoima. Političke igre koje predvodi SDA pokazuju sasvim suprotan pravac, odnosno najobičniju borbu za fotelje predstavnika SDA i njihovih satelita, te BPS - Sefer Halilović u takvoj karikaturalnoj situaciji ne želi učestvovati - naveli su iz BPS-a. 

Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA, kazao je jučer za „Avaz“ da ga je ova vijest iznenadila, prije svega jer je nakon posljednjih razgovora s predstavnicima BPS-a bilo dogovoreno da pregovori budu nastavljeni ove sedmice. 

- Ne vidim razloga za prekidanje pregovora, ali ako u BPS-u ostanu pri takvom stavu, onda smo opet u nekoj nedefiniranoj situaciji. Odluka o daljnjim koracima je na Predsjedništvu i Glavnom odboru SDA, pa ćemo vidjeti kakva će ona biti – kazao je Osmanović. 

Mirsad Kukić, potpredsjednik SDA, kazao je jučer za „Avaz“ da je razgovarao sa Seferom Halilovićem te da danas očekuje informacije o tome može li se ova stranka opet predomisliti. I Kukić kaže da, ako ova odluka bude konačna, onda je na organima SDA da se očituju o tome kako i šta dalje. 

- U svakom slučaju, mi smo otvoreni za sve političke opcije, uključujući Savez za bolju budućnost, i niko se u SDA nije tome usprotivio. Predsjednik Izetbegović ima zeleno svjetlo Kolegija stranke da pozove SBB u jednu širu koaliciju, jer, prema meni, što veća koalicija u ovom trenutku je neophodna – naglašava Kukić. 

Nema poziva 

Da je u ovom trenutku krajnje neizvjesna situacija u FBiH kada je u pitanju nastavak pregovora o formiranju nove vlasti, potvrđuju i u Stranci za BiH. Amer Jerlagić, predsjednik SBiH, kazao je jučer za „Avaz“ da još nije dobio informaciju od SDA kada će razgovori biti nastavljeni, iako su oni bili najavljeni za utorak ili srijedu. 

- Mi smatramo i da smo ranije sve dogovorili i da nije bilo razloga ni za kakvo odugovlačenje - kaže Jerlagić. 

Admir Hadžipašić, član Predsjedništva A-sda i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, također je jučer kazao za naš list da nema informaciju o tome kada će pregovori biti nastavljeni. 

Fakti 

  • SDA i HDZ još tragaju za partnerima 
  • Novalićeva vlada nema podršku u Parlamentu
  • DF napustio većinu, ali ostao u vlasti
  • SBB jedina opozicija u državi
  • Program reformi usvojen, ali ih nema ko provoditi