BIH

AFERA BOSNALIJEK Žalba Tužilaštva KS zapela kod sutkinje Zahiragić?

Nakon što su Arslanagići i drugi pušteni na slobodu

D. K./E. H.

2.9.2015

Kantonalni sud u Sarajevu u ponedjeljak je zaprimio žalbu koju je Tužilaštvo KS uputilo na rješenje Suda u aferi "Bosnalijek", koji je odlučio da iz pritvora pusti Edina Arslanagića, Amara Arslanagića, Šefika Handžića i Hasana Šepu. Podsjećamo, njima se na teret stavlja da kao organizirana grupa i uposlenici firme "Bosnalijek" d.d. Sarajevo, "Brštanica" d.o.o. Sarajevo i "Carpe Diem" počinili više krivičnih djela, uključujući zloupotrebu položaja ili ovlasti, poreznu utaju, krivotvorenje službene isprave i sklapanje štetnog ugovora.

Javnost zainteresirana

Iako je Tužilaštvo KS prije dva dana uputilo žalbu na ovakvu odluku Kantonalnog suda, sa konačnom adresom ka Vrhovnom sudu FBiH, kako saznajemo, ona je "zapela" kod sutkinje Adise Zahiragić, koja ju je proslijedila odbranama osumnjičenih, što u dosadašnjoj praksi nije bio slučaj, već bi žalba odmah bivala proslijeđena na adresu Vrhovnog suda FBiH. Po svemu sudeći, upravo će od odgovora odbrane osumnjičenih zavisiti kada će žalba i stići na konačnu adresu.

Pokušali smo kontaktirati sutkinju Zahiragić, ali se ona nije javljala na naše brojne telefonske pozive.

zahiragic

Sutkinja Zahiragić: Čeka odgovore odbrane osumnjičenih

Tužilaštvo KS žalbu je uložilo zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, a nakon rješenja Vijeća Kantonalnog suda da osumnjičeni, uz mjere zabrane, budu pušteni na slobodu. Pritvor je, podsjećamo, zatražen prije tri mjeseca jer bi, po mišljenju Tužilaštva KS, puštanjem osumnjičenih na slobodu javnost bila uznemirena.

Podsjećamo, Kantonalni sud u Sarajevu donio je odluku da se osumnjičeni u predmetu "Bosnalijek" Edin Arslanagić, Amar Arslanagić, Šefik Handžić i Hasan Šepo puste na slobodu i ukinu im se mjere pritvora. Tom odlukom nisu prihvaćeni argumenti Kantonalnog Tužilaštva Sarajevo da je prema njima neophodno produžiti mjere pritvora.

U Kantonalnom sudu u Sarajevu 25. augusta održano je ročište u aferi "Bosnalijek", na kojem je tužilac Sead Kreštalica prezentirao razloge za produženje pritvora osumnjičenoj četvorci, navodeći da postoji osnovana sumnja da bi osumnjičeni ako budu pušteni da se brane sa slobode mogli utjecati na svjedoke.

- Uzmajući u obzir da je javnost veoma zainteresirana za ovaj slučaj, puštanje osumnjičenih na slobodu bi uznemirilo javnost - naveo je tužilac.

Kreštalica je istaknuo da su prikupljeni i dokazi o računima sa kojima Arslanagići raspolažu u mnogim bankama kao i dionicama. No, prebacio je Sudu njegovu neažurnost prema zahtjevu Tužilaštva da se blokira imovina Arslanagića do okončanja ovog sudskog postupka.

Sa računa podigao 220.000 KM

- Zbog neažurnosti Suda u blokiranju imovine, odnosno reagovanju prema zahtjevu Tužilaštva, došlo je do značajnog smanjivanja novca na računima Arslanagića. Tako je, naprimjer, Amar Arslanagić, iako u zatvoru, podigao sa svog računa 220.000 KM pa je potom uplatio kredit u iznosu od 76.000 KM, platio kaznu u iznosu od 36.000 KM, advokate iznosom od 81.900 KM, te podigao gotovinu u iznosu od 65.000 KM - dodao je Kreštalica.

Odbrana je predstavila svoje argumente za odbijanje prijedloga Tužilaštva za produženjem pritvora optuženoj četvorci u aferi "Bosnalijek". Tim od četiri advokata koji zastupa Edina i Amara Arslanagića i Šefika Handžića oštro su tada odbacili navode Tužilaštva o postojanju novih dokaza protiv njihovih klijenata, te naveli da ne postoji niti jedan poseban razlog za produženje pritvora koji zahtijeva ZKP.

- Cilj je na jedan drsko neprofesionalan način zadržati ove ljude u pritvoru , jer tužilaštvo uznemirava javnost i samo zato je nabrojao na šta je potrošen ovaj novac, a o čemu se radi o legalnom poslovanju”, kazala je Senka Nožica, branilac Amara Arslanagića.

Međutim, ono što je tada naljutilo sutkinju Adisu Zahiragić nije bilo spominjanje advokatskih naknada, već povezivanje štetnih posljedica sa navodnom neažurnošću suda. Nazvala je ovakvo ponašanje tužioca – otvorenim nepoštivanjem.

“Jer sud nije ničiji servis, pred sud izlaze 2 ravnopravne strane premak ojima sud treba ostaviti utisak da smo nepristrasni”, pojasnila je sutkinja Adisa Zahiragić