GLOBUS

Budimpešta: Policija zatvorila željezničku stanicu za izbjeglice

Situacija je "veoma napeta i nepredvidljiva"

Autor:(D. K.)

2.9.2015

Ispred glavne željezničke stanice Keleti, u Budimpešti, policija je tokom noći branila pristup vozu za više od 300 migranata koji bi željeli da stignu do Njemačke.

Mađarski helsinški komitet upozorava da je situacija "veoma napeta i nepredvidljiva", prenosi AFP.

Gnjevni migranti traže da stanica Keleti bude otvorena i za njih i da im se omogući da otputuju za Njemačku.

Oni mašu voznim kartama, pljeskaju i skandiraju "Njemačka, Njemačka", a neki u očaju podižu svoju djecu u vis kako bi ukazali da su i ona žrtve zabrane.

Jučer je portparol mađarske vlade Zoltan Kovač, na pitanje zašto je zatvorena stanica, rekao da Mađarska pokušava da primjenjuje zakone Evropske unije, po kojima svako ko želi da putuje po Evropi treba da ima važeće putne isprave i "šengensku" vizu.

Samo u augustu, 50.000 migranata i izbjeglica, većinom iz ratom zahvaćenih područja Sirije, Iraka i Afganistana, ušlo je u Mađarsku. Većina želi da nastavi put ka zapadu Evrope, uglavnom ka Njemačkoj.

Prema saopćenju njemačke policije, tokom jučerašnjeg dana u Bavarsku je stiglo rekordnih 3.500 tražilaca azila.

Švedska je saopćila da se jučer broj zahtjeva za azil u toj zemlji približio rekordnom broju.

Evropska agencija za granice Frontex u međuvremenu upozorava kako se, uglavnom u Turskoj, pojavila trgovina falsifikovanim sirijskim pasošima jer se zna da Sirijci u EU dobijaju pravo na azil, za razliku od migranata iz zemalja u kojima se ne ratuje, prenosi B92.