NOGOMET

POTROŠENO 1.250.000.000 EURA Ko je potrošio najviše, a ko najmanje novca na transfere?

U najboljoj ligi na svijetu

N. KUSTURA

1.9.2015

Na Ostrvu je zvanično završen prelazni rok koji je bio više nego buran i tokom posljednjeg dana, mada znatno manje nego što su nas Premierligaši navikli posljednjih godina.

Podsjetimo, po igrače su dolazili čak i helikopteri u posljednjim minutama prelaznog roka.

I ovog 1. septembra je došlo do jedne velike transfer bombe - Anthony Martial, koji je potpisao za United za 50 miliona eura i ponijet će broj 9 na Old Traffordu.
Inače, klubovi iz najjače lige Evrope ponovo nisu štedjeli novac pa su tako potrošili gotovo 900 miliona funti, odnosno milijardu i 225 miliona eura.

Manchester City je potrošio najviše, a doveli su Kevina De Bruynea za rekordan klupski transfer u visini od 79 miliona eura. Veliki novac su izdvojili i Raheema Sterlinga, Nicolasa Otamendija i Fabiana Delpha. Izdvojili su ukupno 210 miliona eura.

Na drugom mjestu po trošenju novca je Manchester United. Crveni đavoli su ukupno potrošili ukupno 157 miliona eura, a gotovo trećinu su potrošili posljednjeg dana prelaznog roka na Anthonyja Martiala. Pored francuskog napadača na Old Trafford su stigli i Sergio Romero, Bastian Schweinsteiger, Matteo Darmian, Memphis Depay, Morgan Schneiderlin.

de-bruyne

De Bruyne: Najveća transfer priča

Kada je u pitanju trošenje novca ovog ljeta na trećem mjestu je Liverpool. Oni su potrošili 120 miliona eura. Najveći dio tog novca izdvojili su za Christiana Bentekea i Roberta Firmina.

Šampion Premijer lige Chelsea našeg Asmira Begovića nije trošio kao inače, a u prilog tome govori da je na tek četvrtom mjestu po potrošenom novcu ovog ljeta, sa 100 miliona eura.

Najveći novac potrošen je za transfer Pedra, koji je definitivno ”krađa ljeta”, jer je Španac jednom nogom već bio u Unitedu. Došao je i Rahman Baba iz Augsburga, zatim pomenuti naš Begović iz Stokea i nekoliko znatno manjih transfera ili pozajmica.

Nije bilo teško pogoditi ko će potrošiti najmanje, zar ne?

U pitanju je Arsenal i njegov menadžer Arsene Wenger, poznat kao najveća škrtica u svijetu fudbala, i to je još jednom dokazao.

Ovog ljeta doveli su samo jednog fudbalera – golmana Chelseaja Petera Cecha i potrošile ukupno 17 miliona eura. Jedino su Norwich i Swansea potrošili manje.

Pogledajte kako izgleda kompletna lista klubova Premijer lige i koliko su novca potrošili.