BIH

GORAŽDE Poslodavci očekuju početak pregovora sa sindikatima, ponuđeno povećanje najniže plaće za 100 KM

Proširena sjednica UO Udruženja poslodavaca FBiH o Općem kolektivnog ugovoru

Autor:Al. B.

1.9.2015

Prijedlog teksta Općeg kolektivnog ugovora u ponedjeljak će biti dostavljen sindikatima, zaključeno je na proširenoj sjednici Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH održanoj u kompaniji "Bekto Precisa" u Goraždu. Upravni odbor usvojio je platformu za pregovore sa sindikatima, te imenovao pregovarački tim, a početak pregovora očekuje u narednih 15-ak dana.

- Naš je cilj zaštititi radnika, ali zaštititi i poslodavca od lošeg radnika - kazao nam je Safudin Čengić, predsjednik UO Udruženja poslodavaca FBiH.

Najniža plaća

- Iz proteklog vremena se jasno vidi da su ti otpori bili bez ikakve osnove i da sindikat nije imao nikakvog razloga da ne dovede do kraja pregovore, kako bismo došli do teksta koji bi bio na zadovoljstvo svih socijalnih partnera. Zakon o radu je jedan segment radno - pravnog zakonodavstva kojeg treba na drugačiji način riješiti i na današnjoj sjednici smo razgovarali o tome da predložimo tekst općeg kolektivnog ugovora kojeg ćemo sa sindikatima u narednih 60 dana pokušati da usaglasimo - dodaje Čengić.

Opći kolektivni ugovor regulira i iznos najniže plaće, koja bi prema prijedlogu Udruženja poslodavaca trebala biti povećana za oko 100 KM, dok bi sve ostale plaće bile stvar dogovora poslodavca i radnika, u skladu sa njegovim rezultatima.

Rad na crno

- Mi već godinama nudimo bitno povećanje minimalne plate, ali tek sada su se stekli uslovi da do toga dođe, jer mi nismo pristajali na povećanje sve dok je ona bila osnovica za utvrđivanje svih drugih plata. Suština minimalne plate nije da ona bude obračunska kategorija, to je socijalna kategorija, minimalan iznos koji se treba isplatiti radniku kako bi on mogao preživjeti mjesec dana. One su sada zaista male, trebaju se povećati, ali šta ako se ona množi sa koeficijentima!? Tada se toliko "nazida" tih plata da ih malo koji poslodavac može ispoštovati. Sada ona neće biti osnovica za utvrđivanje svih drugih plata i mi smo spremni da je podignemo za oko 100 KM ili za oko 30 posto – kaže Mladen Pandurević, direktor UP FBiH.

Poslodavci traže i izmjene kaznene politike vezane za rad na crno, te aktivniju borbu protiv ove pojave.

- Mi moramo uspostaviti državne institucije koje će se boriti protiv rada na crno, u tu borbu se svi moramo uključiti, inspekcije moraju biti jače a kazne veće, jer one trenutne su takve da je lakše platiti kaznu za rad na crno nego sve namete na teret poslodavca - pojašanjava generalna direktorica "Bekto Precise", Enisa Bekto.