BIH

Osmanović razgovarao s predstavnicima američke ambasade o Zemaljskom muzeju BiH

Pažnja posvećena kulturi i obrazovanju

Autor:Fena

1.9.2015

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i predstavnici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, koje je predvodio zamjenik ambasadora Paul Horowitz, izrazili su zadovoljstvo što je pokrenuto pitanje rješavanja statusa i finansiranja Zemaljskog muzeja BiH. 

Razmotrene su mogućnosti za učešće američkih predstavnika u BiH u rješavanju teškog stanja u kojem se muzej nalazi, kao i mogućnosti za savjetodavno uključivanje predstavnika međunarodne zajednice u rad budućih upravljačkih struktura institucija kulture. 

Ministar Osmanović informisao je sagovornike i o sastanku sa entitetskim ministrima kulture, te naglasio da je naredne aktivnosti potrebno voditi sa stranama koje su izrazile spremnost za učešće u sanaciji stanja u Zemaljskom muzeju. 

Iskazana je potreba za imenovanjem efikasnog rukovodstva kako bi se rješila velika finansijska dugovanja. 

Predstavnici američke ambasade pozdravili su aktivnosti na kreiranju novog Zakona o deminiranju BiH, te naglasili da će u fokusu rada ambasade SAD u BiH biti obrazovanje, posebno problemi povratničke populacije, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.