REGION

Ograda ma mađarsko-srpskoj granici ne sprječava migrante

Svaki dan sve više izbjeglica dolazi u Evropu

Fena

1.9.2015

Dva dana nakon što je Budimpešta objavila da je prije roka završena prva faza izgradnje žičane ograde duž mađarsko-srpske granice, na međunarodnom željezničkom kolodvoru Keleti dogodio se kaos, kada je više stotina migranata pokušalo ući u vlak za Njemačku.

Žičana ograda, duga 175 kilometara nije uspjela zadržati migrante, niti će, a njihov broj je iz dana u dan sve veći, navodi Tanjug.

Do kraja listopada Mađari bi trebali izgraditi još jednu ogradu, ovoga put zid visok četiri metra koja bi, kako navodi Deutsche Welle, trebalo zaštiti Mađarsku i Europsku uniju od izbjeglica.

Inače, samo tijekom jučerašnjeg dana iz Mađarske na bečki željeznički kolodvor Westbahnhof stiglo je rekordnih 3.650 izbjeglica.

Mađarska, jedna od europskih zemalja najviše pogođenih migrantskom krizom, priopćila je da je u nju od početka godine ušlo 156 000 izbjeglica.

Prema podacima koje je objavilo mađarsko ministarstvo vanjskih poslova, oko 142.000 ljudi tražilo je azil u toj zemlji, uključujući 45.000 izbjeglica iz Sirije, prenosi Tanjug navode AP-a.

Željeznički kolodvor u Budimpešti jutros je privremeno zatvorena da bi zatim ponovo oko 10 sati bila otvorena za promet, ali ne i za migrante kojima je zabranjen ulaz, objavila je mađarska agencija MTI.

Oko 500 migranata - muškaraca, žena i djece - pokušalo je ući u posljednji vlak za Beč, a nakon zatvaranja kolodvora, kako je izvijestio Reuters, migranti su prosvjedovali, tražeći njegovo ponovno otvaranje kako bi mogli otputovati za Njemačku.

Zbog podizanja ograde Mađarska je skoro svakodnevno na meti kritika drugih članica Unije.

Tako je francuski šef diplomacije nedavno kritizirao "skandalozan" stav jednog broja istočnoeuropskih zemalja prema izbjegličkoj krizi, posebno ukazujući na mađarsku žičanu ogradu, a austrijski kancelar Werner Faymann ocijenio je da je pogrešno misliti da zidovi, poput onog u Mađarskoj, rješavaju probleme.

Zbog toga je danas austrijski veleposlanik u Budimpešti pozvan na konzultacije, a šef mađarske diplomacije poručio da se "od lidera susjedne zemlje očekuje da daje komentare pošto je shvatio činjenice, a ne da tvrdi nešto što je pogrešno".

Reporter Tanjuga proteklog je vikenda svjedočio ilegalnom prelasku izbjeglica s Bliskog istoka preko žičane ograde na teritoriju Mađarske. Iako granicu mogu preći legalno, oni to čine ilegalno jer ne žele biti odvedeni u mađarske prihvatne centre gdje su, kako tvrde, uvjeti veoma loši i gdje ih drže od sedam do deset dana što je, kažu, za njih gubljenje vremena.

Migranti ne žele u Mađarsku ući na legalnim prijelazima jer tu moraju ostaviti otisak prsta, a to ih plaši jer vjeruju da će u tom slučaju morati tu i ostati, a oni to nikako ne žele.

U najvećem broju, u čak 90 posto slučajeva, njihov cilj je Njemačka, a potom i poneka od skandinavskih zemalja.