VIJESTI

Tegeltija i makedonski ministar pravde razgovarali o prioritetima pravosudne reforme

Sastanak predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH sa Adnanom Jašarijem

Fena

1.9.2015

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Milan Tegeltija susreo se danas sa ministrom pravde Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije Adnanom Jašarijem. 

Sastanku su uime makedonske delegacije prisustvovali i ambasador Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije u BiH Rami Redžepi i savjetnica ministra Sanja Dimovska. 

Usaglašavanje sistema

Ministar Jašari je prezentovao predsjedniku Tegeltiji reformu pravosudnog sistema u Makedoniji, strukturu Sudskog vijeća BJR Makedonije i izazove sa kojima se makedonsko pravosuđe susreće u usaglašavanju pravosudnog sistema sa međunarodnim i standardima Evropske unije. 

Predsjednik Tegeltija je poželio toplu dobrodošlicu ministru Jašariju i informirao ga o najvažnijim dostignućima reforme pravosudnog sistema u kontekstu izgradnje i očuvanja nezavisnosti sudskog sistema. 

Razmjena iskustva

Takođe je govorio o nadležnostima, strukturi i radu VSTV-a BiH kao i Sekretarijata VSTV-a BiH. 

U otvorenom razgovoru ministar Jašari i predsjednik Tegeltija su razmijenili iskustva o prednostima i slabostima reformskog procesa, naglašavajući potrebu za daljom razmjenom iskustava u oblasti pravosuđa između dvije zemlje, saopćeno je iz VSTV-a BiH.