BIH

CCI: U Srednjobosanskom kantonu šest mjeseci potrošeno na čekanje nove vlasti

Analiza rada Skupštine i Vlade SBK

Fena

1.9.2015

Prva polovina ove godine u Srednjobosanskom kantonu (SBK) provedena je u čekanju na konstituiranje nove vlasti nakon održanih Općih izbora u BiH, navedeno je u analizi rada Skupštine i Vlade SBK u prvih šest mjeseci ove godine koju su proveli Centri civilnih inicijativa (CCI).

Član tima za monitoring ove organizacije Dževad Glinac kazao je da je intenzitet rada Skupštine bio potpuno neprihvatljiv, te da četiri mjeseca nije održana nijedna sjednica.

- Rezulatati rada Skupštine ostvareni u prvoj polovini 2015. godine ispod su kantonalnih prosjeka. Usvojena su tri zakona, a četiri su prihvaćena u nacrtu što je bolje jedino od rezultata ostvarenog u prvih šest mjeseci 2011. godine - kazao je Glinac.

Rad Vlade u tehničkom mandatu sa smanjenim kapacitetom, i početno nesnalaženje nove vlade, utjecali su i na rezultate izvršne kantonalne vlasti.

- Rezultati su naročito loši u kontekstu utvrđivanja zakona. Naime, utvrđena su samo četiri zakona, i to tri u finalnoj formi prijedloga i jedan u formi nacrta. Ovo je najlošiji rezultat u posljednjih pet godina - rekao je Glinac.

Iz CCI-a su istaknuli kako su se političke elite, umjesto potrebama građana, bavile uskim stranačkim interesima, zanemarujući činjenicu da se SBK nalazi u nezavidnoj finansijskoj situaciji.

- Broj nezaposlenih u ovom kantonu relativno je izjednačen sa brojem zaposlenih, a prosječna plaća je 20 posto manja od ostalih prosječnih plaća u Federaciji BiH. Ovo je kanton koji nema više vremena za gubljenje i od čijih se vlasti očekuje maksimalno intenziviranje rada u periodu koji slijedi kako bi se građani mogli osjetiti sigurnijima i kako bi se čim prije počelo sa reformama koje bi trebale poboljšati kvalitet života - kazao je koordinator za medije CCI-a Darko Marić na konferenciji za novinare u Travniku.

U CCI-u su naglasili kako institucije vlasti u SBK u karakterizira i socijalna neosjetljivost jer je čak 18 zastupnika profesionaliziralo svoj status u Skupštini te primaju redovnu mjesečnu plaću bez obzira na učinak i broj sjednica.

Istaknuto je da je i zanemaren zahtjev građana za ukidanjem povlastica političara tako da se i dalje isplaćuje tzv. bijeli hljeb, odnosno puna jedogodišnja plaća onima koji su izgubili funkcije.