BIH

GRADAČAC Protesti proizvođača mlijeka

Ispred prodajnog objekta hrvatskog Konzuma

Fena

1.9.2015

Tridesetak proizvođača mlijeka s područja Tuzlanskog kantona prosvjedovalo je danas ispred prodajnog objekta hrvatskog Konzuma u Gradačcu, iskazujući svoje negodovanje u povodu zabrane izvoza mlijeka iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Predsjednik grupacije za mlijeko Tuzlanskog kantona Sead Huskić u izjavi kazao je kako ovim prosvjedima, proizvođači mlijeka ujedno daju potporu izaslanstvu BiH koje je već na pregovorima u Bruxellesu gdje bi se trebale razriješti nesuglasice.

Dodao je kako su prosvjedi mljekara ciljano organizirani u Gradačcu jer u tamošnje dvije mljekare trenutno isporučuje mlijeko oko 5.500 kooperanata.

- Ovu zabranu odmah treba ukinuti i dozvoliti nam izvoz u Evropsku uniju jer smatramo da smo dovoljno konkurentni i tehnološki opremljeni da to možemo da radimo - kazao je Ibreljić.

Na novinarsko pitanje što će poduzeti ako iz Bruxellesa stigne negativan odgovor, Huskić je kazao da će bh. mljekari blokirati sav uvoz iz Hrvatske.

- Strojevi neće imati potrebe da rade jer smo zatvoreni i time nam je onemogućen rad. Mi onda nemamo izvoza jer ostaju nam samo zemlje CEFTE a što je nedovoljno za naše tržište - zaključio je Huskić.