NAUKA

Potvrđene pretpostavke o "Božijoj čestici"

Trogodišnje ispitivanje Higsovog bozona pokazalo

Srna

1.9.2015

Trogodišnje ispitivanje Higsovog bozona pokazalo je da se ova "Božija čestica" ponaša upravo onako kako su naučnici očekivali.

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) saopštila je da su u dva eksperimenta dobijena do sada najpreciznija mjerenja njenog raspada i interakcije sa ostalim česticama.

Rezultati se najvećim dijelom poklapaju sa predviđanjima na osnovu "standardnog modela", kojim se objašnjava kako funkcioniše svemir na subatomskom nivou. CERN i ostali fizičari pokušavaju da utvrde koliko je precizan taj model, prenio je AP.

Naučnici će sada moći da koriste Higsov bozon kao referencu za dodatna istraživanja, čime se otvara mogućnost otkrivanja novih fizičkih fenomena.

"Mnogo je koristi od kombinovanja rezultata velikih eksperimenata da bi se dobila velika preciznost, koja je neophodna za sljedeći proboj u našoj oblasti", saopštio je direktor CERN-a Rolf Hojer.

CERN-ov Veliki sudarač čestica Hadron, smješten u tunelu dužine 27 kilometara ispod švajcarsko-francuske granice, bio je ključan za otkrivanje Higsovog bozona.

O ovoj subatomskoj čestici odavno su postojale teorije, a njeno postojanje potvrđeno je 2013. godine.

Sudarač je unaprijeđen zahvaljujući investiciji od 150 miliona dolara, pa će sada moći da obavlja eksperimente na mnogo većem energetskom nivou, čime će biti oponašani uslovi koji su vladali u prvim trenucima postojanja svemira.