KOŠARKA

IVANOVIĆ ODLUČIO Ovih 12 igrača će braniti boje BiH

Uoči Eurobasketa

M. C.

1.9.2015


Selektor košarkaške reprezentacije BiH Duško Ivanović odlučio je kojih će 12 igrača braniti boje naše zemlje na predstojećem Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Na spisku su: Nemanja Gordić, Alex Renfroe, Edin Bavčić, Elmedin Kikanović, Andrija Stipanović, Miroslav Todić, Adin Vrabac, Nedim Buza, Milan Milošević, Marko Šutalo, Dalibor Peršić, Muhamed Pašalić. Otpali se Jošilo i Albijanić.

Bh. selekcija je u grupi A sa Rusijom, Izraelom, Francuskom, Poljskom i Finskom.

Evropsko prvenstvo će biti održano od 5. do 20. septembra.
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra putuje u francuski Montpellier u kojem će od 5. do 10. septembra odigrati utakmice prve faze grupnog takmičenja na Evropskom prvenstvu. 

Nakon 50 dana priprema i 12 odigranih pripremnih utakmica selektor Duško Ivanović ističe da ekipa spremno dočekuje 10. nastup na evropskim prvenstvima.    

- Na kraju priprema veoma sam zadovoljan kao smo ih uradili. Igrači su došli sa velikim ambicijama. Iako smo neke pripremne susrete gubili s velikom razlikom, mi smo iz njih nešto naučili. Nakon svake od ovih 12 utakmica bili smo malo bolji. Naš najveći kvalitet je timska igra i borbenost. Sad počinje ono glavno za šta smo se spremali i razmišljamo samo o prvoj utakmici protiv Poljske - kazao je Ivanović. 

Kapiten reprezentacije Elmedin Kikanović također ističe da je ekipa obavila kvalitetne pripreme i da spremno dočekuje EP. 

- Atmosfera u ekipi je na zavidnom nivou. Svi momci su spremni, motivisani. Maksimalno smo okrenuti prvoj utakmici protiv Poljske. Svi smo zdravi i spremni. Na pripremnim turnirima, posebno u Zagrebu, smo pokazali da smo podigli formu i spremno očekujemo Eurobasket na kojem je naš primarni cilj plasman među četiri ekipe koje idu u drugi krug - rakao je Kikanović.  

Drugi centar bh. tima Andrija Stipanović kazao je da su pripreme obavljene na vrhunskom nivou.

- Odigrali smo dosta pripremnih utakmica, na nekim smo izgledali  malo lošije na nekim bolje, ali mislim da spremno dočekujemo  Eurobasket. Siguran sam da ćemo dati sve od sebe, da će narod u tom pogledu biti ponosan na nas. Uz malo sportske sreće očekujem da ćemo se plasirati u drugi krug - kazao je Stipanović. 

Generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović izrazio je veliku zahvalnost igračima i stručnom štabu što će predstavljati BiH na Eurobasketu.

- Momci su na okupu već 50 dana, vrijedno su trenirali, ostavili su svoje porodice, odvojili dio svog života da bi se borili za reprezentaciju BiH i predstavljali ovu državu. Zaista su vrijedno i teško radili svo vrijeme i ovom prilikom im se ispred Košarkaškog saveza BiH i svih dobronamjernih navijača zahvaljujem. Svi smo ponosni na njih - rekao je Mahmutović. 

Prvi susret košarkaši BiH na Eurobasketu igraju 5. septembra protiv Poljske, 6. septembra igraju protiv domaćina Francuske, zatim 7. septembra sa Izraelom, 9. septembra sa Finskom i 10. septembra sa Rusijom.