BIH

Poslodavci u RS-u očekuju usvajanje novog zakona o radu u naredna tri mjeseca

Savez sindikata ne pristaje na donošenje novog radnog zakonodavstva

Srna

1.9.2015

 U Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske očekuju radni tekst novog zakona o radu, na kojem će zajedno sa socijalnim partnerima raditi u narednom periodu. 

Direktor ove poslovne unije Saša Aćić rekao je danas u izjavi novinarima da očekuje da će u naredna dva do tri mjeseca u Narodnoj skupštini RS-a biti usvojen novi zakon o radu. 

Za razliku od poslodavaca, Savez sindikata ne pristaje na donošenje novog radnog zakonodavstva u ovom bh.entitetu. 

Predsjednica tog sindikata Ranka Mišić ranije je nekoliko puta ponovila da nema nikakve potrebe za donošenjem novog zakona o radu u RS-u, jer je postojeći moderan i fleksibilan i da je ključ problema u njegovom neprimjenjivanju. 

 -Zakon o radu RS-a je dovoljno fleksibilan, nije prepreka ekonomskom napretku i zapošljavanju, te dolasku stranih investicija - ustvrdila je Mišić i dodala da Savez sindikata RS-a nikada neće pristati na smanjenje dostignutih radničkih i sindikalnih prava. 

Ministar rada u RS-u Milenko Savanović nedavno je rekao da garantuje da novi zakon o radu nosi dobra rješenja, koja će sigurno biti afirmativna za radnike, poslodavce i institucije, a prije svega za sve građane RS-a.